Analitičar objasnio zašto Merkel ide Vučiću!’ TO JE PONUDA SRBIJI: ‘Vode mudru i pametnu politiku’

Kao što je svima poznato Angela Merkel neće se kandidirati za novi mandat savezne kancelarke na izborima koji su na rasporedu 26. rujna te tako uskoro nakon 16. godina kancelarske pozicije odlazi u političku mirovinu.

Kao jedan od zadnjih poslova na dužnosti bit će odlazak na Zapadni Balkan, odnosno u Beograd i to već u ponedjeljak 13. rujna, a kasnije će obići i Tiranu.

Postavlja se pak  pitanje zašto je njemačka kancelarka koja je obilježila gotovo dva desetljeća za svoje zadnje putovanje izabrala baš Srbiju i Albaniju, odnosno Aleksandra Vučića i Edija Ramu.


U 16 kancelarskih godina Merkel je ostavila politički trag i na području jugoistoka Europe, a slobodno se može reći da se ovom regijom zaista intenzivno bavila, iako i dalje ostaju neka dosta otvorena pitanja. Ta pitanja su svakako odnos Srbije i Kosova, a tu je i nedavna eskalacija odnosa u Crnoj Gori, kao i uvijek aktualna politička situacija u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Da je Zapadni Balkan važno, ali i nedefinirano područje unutar Europe slaže se i naš geopolitički analitičar, Zoran Meter.



“Glavni geopolitički igrači se tu sudaraju i vode svoje igre – SAD i Rusija, te u geoekonomskom smislu Kina. Europska unija je praktički izbačena iz te igre i to ne ide na ruku glavnim državama EU, prije svega Njemačkoj, pa i Francuskoj”, kazao je Meter u razgovoru za Dnevno.

Podsjetio je pritom da je Merkel nedavno boravila i u Moskvi i razgovarala s Vladimirom Putinom, ne želeći pritom svome nasljedniku ili nasljednici ostaviti nedefinirane odnose s Rusijom.

“Slična je stoga situacija i sa Srbijom. Ona želi poboljšati odnose između Berlina i Beograda u nadi da će doći do smanjenja ruskog utjecaja na Srbiju. Balkan je tradicionalno područje sukoba britanskih, francuskih i ruskih interesa, a tu su sada i turski interesi jer Ankara posljednjih godina gradi gospodarske, ali i vojne odnose s Beogradom”, smatra Meter.

Meter još dodaje kako srpska politika ne želi pogoršati odnose s Rusijom i Kinom unatoč pritiscima Zapada i da takvom “tvrdom politikom” stvara sebi uvjete u pregovorima s globalnim igračima za razliku od Hrvatske koja je vezana zajedničkim interesima EU.

“Time Srbija ima veći manevarski prostor za djelovanje u regiji, prije svega u BiH. Tako je i ovaj posjet usmjeren ka tome da se Beograd približi Uniji. Naravno, sve ovisi i o tome koja će opcija pobijediti u Njemačkoj krajem rujna”, objašnjava Meter.

“Ponuda Srbiji”

“Tu je i plan koji Vučić javno ne spominje, ali ga iznosi njegov ministar unutarnjih poslova, Aleksandar Vulin, a to je tzv. projekt “srpski svet” koji je vidljiv na primjeru Crne Gore. Posljednji incident je prošao praktički nekažnjeno. Nije reagirao ni State Department, ni Bruxelles, a bilo je za očekivati s obzirom da je Crna Gora članica NATO-a”, upozorava Meter.

Zaključuje da će stoga posebno biti zanimljivo što će se događati i s Republikom Srpskom u BiH koja stalno izaziva prijepore.

“Srbija koristi tu svoju tzv. nezavisnost i nesputanost jer nije članica niti jednih integracija. Vode, iz perspektive svojih nacionalnih interesa, jednu pametnu politiku. I ovaj posjet Angele Merkel je neka vrsta ponude Srbiji, a što će im točno ponuditi teško je reći”, objasnio je Meter za kraj.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI