AMERIKANCI ODLUČILI: Zabranili uvoz ruskog zlata i obrambene industrije

Foto: Unsplash

Sjedinjene Američke Države u utorak su uvele sankcije za više od 100 subjekata i zabranile novi uvoz ruskog zlata, postupajući prema obvezama koje su čelnici Grupe sedam ovog tjedna preuzeli da dodatno kazne Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu, izvještava Reuters, a prenosi Geopolitika.news.

Ministarstvo financija SAD-a priopćilo je da je uvelo sankcije za 70 subjekata, od kojih su mnogi kritični za rusku obrambenu industrijsku bazu, kao i za 29 ljudi u nastojanju da ometa sposobnost Rusije da razvija i raspoređuje oružje i tehnologiju. Taj potez zamrzava svu američku imovinu onih koji su određeni i općenito onemogućuje Amerikancima da se s njima bave.

“Ciljanje na rusku obrambenu industriju degradirat će sposobnosti (ruskog predsjednika VladimiraPutina i dodatno ometati njegov rat protiv Ukrajine, koji je već opterećen lošim moralom, prekinutim lancima opskrbe i logističkim neuspjesima”, ustvrdila je ministrica financija Janet Yellen u priopćenju.

Akcija SAD-a posljednja je u nizu sankcija usmjerenih na Moskvu od njezine invazije na Ukrajinu 24. veljače. Nove sankcije uvedene su Rostecu, ruskom državnom zrakoplovnom i obrambenom konglomeratu. Riznica je priopćila da Rostecov “upravljački kišobran uključuje više od 800 subjekata u širokom rasponu sektora” i da su svi subjekti u vlasništvu Rosteca 50% ili više, izravno ili neizravno, blokirani. United Aircraft Corporation (UAC) je sankcioniran kako bi “oslabio sposobnost Rusije da nastavi zračni napad na Ukrajinu”, priopćilo je Ministarstvo financija. UAC proizvodi ruske borbene zrakoplove MiG i Suhoj – zrakoplove kojima također upravljaju saveznici SAD-a, uključujući neke članice NATO-a – a u većinskom je vlasništvu Rosteca. Tupoljev, proizvođač ruskih strateških bombardera i transportnih zrakoplova, također je sankcioniran.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI