AMERIKA OTVORILA ISTRAGU: Deutsche Bank namjerno je precijenila ekološku održivost nekih ulaganja?

Američko tužiteljstvo otvorilo je istragu protiv DSW grupe, djela Deutsche Banka zadužen za upravljanje imovinom.

DWS je navodno namjerno precijenio ekološku održivost nekih ulaganja kako bi ostvario imovinsku korist.

Istraga je u početnoj fazi, izvijestio je Wall Street Journal. Nakon objave informacije, dionice DSW grupe naglo su pale za 12.9%.


Ovakav potez američkih tužitelja protiv “velikog igrača” je zaokret prema oštrijem kažnjavanju korištenja argumenta ekologije za marketing i imovinsku korist (tzv. “greenwashing”), opisuje Bloomberg. Osim toga, lažno se prezentira i procjenjuje da je nešto ekološki održivo, a zapravo nije.

Banku su kritizirale i Federalne rezerve SAD-a zbog propusta u unutrašnjoj kontroli, njemački nadzornik BaFin pojačao je svoj nadzor pranja novca u banci, a postoji i interna istraga o tome jesu li namjerno krivo prodavani devizni derivati.Europska industrija upravljanja imovinom već je morala ukloniti oznaku ESG (o ekološkoj održivosti) s procijenjenih 2 bilijuna dolara imovine između 2018. i 2020., jer su postupno uvedeni oštriji propisi. Europska Uredba o objavljivanju održivih financija, koja je stupila na snagu u ožujku, zahtijeva od upravitelja imovine da dokumentira tvrdnje o održivosti u svojim portfeljima, što je u skladu s politikom EU koja je trenutno najambicioznija u svijetu što se tiče smanjenja ekološke i klimatske štete.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI