AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK BLINKEN: ‘Naši ratni brodovi će ploviti kroz Tajvanski tjesnac unatoč akcijama Kine’

Foto: Wikimedia Commons

Kineski dužnosnici prekinuli su održavanje niza vojnih dijaloga osmišljenih da minimiziraju rizik od sukoba sa Sjedinjenim Državama usred pobune oko posjeta predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu. Ta najava iz Pekinga došla je nekoliko sati nakon što je državni tajnik Antony Blinken potvrdio da će američki ratni brodovi nastaviti prolaziti kroz svoje “standardne” rute kroz Tajvanski tjesnac unatoč porastu kineskih vojnih operacija u tom području, prenosi The Washington Examiner.

Blinken je optužio Kinu da je posjet Nancy Pelosi uzela kao “izliku za povećanje provokativnih vojnih aktivnosti u i oko Tajvanskog tjesnaca”, u promicanju svoje želje da otok stavi pod kontrolu Komunističke partije.

“Pretpostavljam da ćemo malo pričekati i nećemo tražiti eskalaciju”, rekao je Zack Cooper iz American Enterprise Institutea. “Ovo je neka vrsta američke igre kad god Kina učini nešto ovakvo. Kina prvo objavi ili sugerira da usvaja nove politike o Južnom kineskom moru ili Istočnom kineskom moru, a SAD uvijek odgovori da to neće utjecati na njihovo dotadašnje ponašanje”, tvrdi analitičar,

Kina je najavila da će obustaviti diplomatske razgovore o nizu tema za koje se tim predsjednika Joea Bidena nadao da će smanjiti napetosti s Pekingom. Kina se povukla čak i iz dijaloga o klimatskim promjenama i borbi protiv narkokartela.

Blinken je nastavak američke vojne prisutnosti u spornom tjesnacu opisao kao vježbu standardne operativne procedure. “Vidjeli smo kako Peking već neko vrijeme pokušava promijeniti status quo na Tajvanu”, rekao je Blinken novinarima danas iz Kambodže. “Sada su podigli opasne radnje na novu razinu. Činjenica je da je posjet Pelosi bio miran. Nema opravdanja za ovaj ekstremni, nerazmjeran i eskalirajući vojni odgovor”. Navod da dužnosnici Komunističke partije Kine “mijenjaju status quo” je ozbiljna optužba iz usta američkog državnog tajnika, s obzirom na delikatnu diplomatsku ravnotežu između ove tri strane.“Naše protumjere su neophodne kao upozorenje provokatorima i kao korak u očuvanju našeg suvereniteta i sigurnosti”, rekla je danas glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying. “SAD, kao provokator i onaj koji je izazvao krizu, treba i mora preuzeti svu odgovornost za nju”, tvrdi glasnogovornica iz Pekinga. Kineska odmazda uključuje otkazivanje “kinesko-američkih razgovora zapovjednika ratišta, kinesko-američkih razgovora o koordinaciji obrambene politike (DPCT) i sastanaka kinesko-američkog vojnog pomorskog konzultativnog sporazuma (MMCA)” koji postoje djelomično kako bi se smanjio rizik od sukoba, navodi kineski državni Global Times.

Japan se jučer žalio da je pet kineskih projektila ispaljenih u sklopu vježbi palo u njihov isključivi gospodarski pojas (EEZ). “Poduzet ćemo daljnje korake kako bismo pokazali svoju predanost sigurnosti naših saveznika u regiji, uključujući i Japana”, rekao je Blinken. “Nudimo snažnu solidarnost s našim partnerom i saveznikom Japanom u pogledu vrlo opasnih radnji koje je Kina poduzela ispaljivanjem ovih projektila.”

Iz Pekinga se sve češće mogu čuti manje ili više direktni navodi kako ne doživljavaju Tajvanski tjesnac kao međunarodne vode. “Kineski dužnosnici naglasili su svoju tvrdnju da su vode između Tajvana i kopna podložne kontroli Pekinga kako bi doveli u pitanje ispravnost američkih vojnih operacija u tom području”, tvrdi Bonnie Glaser, viša suradnica Centra za strateške i međunarodne studije.

No, SAD ne planira promjeniti politiku. “Nastavit ćemo provoditi standardne zračne i pomorske tranzite kroz Tajvanski tjesnac, u skladu s našim dugogodišnjim pristupom na održavanju slobode plovidbe i preleta, što je omogućilo prosperitet regije tijekom mnogih desetljeća”, rekao je danas Blinken. “Gotovo polovica globalne kontejnerske flote i gotovo 90% najvećih svjetskih brodova prošlo je kroz tjesnace ove godine. To je samo jedan od razloga zašto su ove akcije Pekinga tako razorne”.

SAD nikada nije podržao tvrdnje vlade iz Pekinga o suverenitetu nad Tajvanom, otokom koji je postao posljednji otpor vlade svrgnute tijekom Kineske komunističke revolucije. Veleposlanstvo SAD-a u Kini nalazilo se u Taipeiju do 1979., kada je bivši predsjednik Jimmy Carter prekinuo službene veze s tajvanskim vlastima kako bi uspostavio pune diplomatske odnose s Kinom. Ipak, Kongres je paralelno donio zakon kojim se od SAD-a zahtijeva da održavaju bliske neslužbene odnose s Tajvanom, uključujući pružanje vojne opreme za obranu otoka od moguće kineske invazije. “Sjedinjene Države su dosljedno i opetovano poručivale NR Kini da ne tražimo i nećemo izazvati krizu”, rekao je Blinken. “Ne želimo jednostrane promjene statusa quo ni s jedne strane. Ne podržavamo neovisnost Tajvana. Očekujemo da se razlike između tjesnaca riješe mirnim putem, a ne prisilom ili silom”, nešto pomirljivije je zaključio govor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI