Američka misija u Afganistanu propala. Što ne želi Rusija? Oglasio se ruski šef diplomacije Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova vjeruje kako je američka misija u Afganistanu propala i da to prepoznaju u samim Sjedinjenim Državama, iako stanje pokušavaju oslikati u pozitivnim bojama.

“Amerikanci su otišli, kao što je potvrdio predsjednik Biden, jer su smatrali da je njihova misija izvršena. Naravno, pokušao je predstaviti situaciju što pozitivnije, ali svi razumiju da misija nije uspjela. To se otvoreno priznaje, uključujući i u Sjedinjenim Državama”, navodi Sergej Lavrov, a prenosi RIA novosti.

Lavrov je izjavio kako su Islamska država i Al-Qaida ojačale u Afganistanu, da se 90 posto heroina proizvodi u Afganistanu, a da se gotovo ništa ne poduzima u borbi protiv toga.


“Nas tamo ne zanima kaos. I ne samo zato što ne želimo da se prelije u susjedne nam savezničke zemlje. … želimo jako dobro za afganistanski narod i zainteresirani smo za to da prijateljski nastrojeni ljudi žive mirno i u društvu koje se kontinuirano razvija, bez ikakvih prijetnji terorizmom, krijumčarenja droge…”, kazao  je šef ruske diplomacije.

Moskva će raditi na rješavanju situacije u Afganistanu u formatu takozvane proširene trojke: Rusija, Sjedinjene Države, Kina, kao i s drugim zemljama koje mogu utjecati na tamošnje stanje, nastavio je Lavrov, smatrajući kako u političkom rješenju moraju sudjelovati i talibani koji su zauzeli brojne regije nakon ofanzive poduzete pri žurnom povlačenju američkih vojnika.Lavrov je dalje kazao kako su Sjedinjene Države izjavile da bi mogle razmjestiti svoje baze u Srednjoj Aziji, ali da niti jedan ruski saveznik u toj regiji nije rekao da su spremni na takve rizike.

“Što se tiče planova Amerikanaca, koje oni iznose – prvo, da pokušaju nagovoriti zemlje Srednje Azije i Pakistan da ugoste dio vojne infrastrukture koju Amerikanci povlače iz Afganistana. Pakistan i Uzbekistan već su službeno izjavili kako to ne dolazi u obzir, takvu infrastrukturu neće smjestiti na svoj teritorij. Razgovarali smo u bilateralnim kontaktima, a sada i na sastanku ministara vanjskih poslova pet srednjoazijskih zemalja i Ruske Federacije na tu temu. Nitko od naših saveznika nije izrazio namjeru izlaganja svog teritorija, njihovo je stanovništvo tada u riziku”, izjavio je  ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI