ZA MUČITELJE IZ GLINE 31 GODINA ZATVORA! ‘Premalo. Zube su mi iščupali ‘papagajkama’, a kroz testise puštali struju’

Stanko Palančan, (10  godina zatvora), Đuro Birač (devet godina zatvora), Rade Baždar (pet godina zatvora), i Stevan Bjelajac (sedam godina zatvora) ove su kazne dobili za brutalna mučenja hrvatskih branitelja i policajaca zatočenih 1991./1992. godine u logoru u Glini.

Bivši logoraš: “Dobro ih se sjećam”

“Znam ih sve… Dobro ih se sjećam”, kazao je za naš portal čudom preživjeli logoraš jednog od najokrutnijih zatvora u Domovinskom ratu.

Prema optužnici, navedeni krivci hrvatske zatočenike zlostavljali su na najbestijalnije načine. Mučili su ih strujom, tukli ih palicama i električnim kablovima, a ta je tortura, kazao je tužitelj u završnom govoru, trajala punih šest mjeseci.

“Pet zubi su mi išupali papagajkama”Da je mučenje strujom bilo jedno od sadističkih metoda iživljavanja, potvrđuje nam naš sugovornik (podaci poznati redakciji):

“Svaki dan smo prebijani kablovima za struju, gasili su opuške po nama, mučili su nas sa strujom pri čemu bi nam omotavali žice oko testisa, čupali nam zube ‘papagajkama’… Meni osobno su iščupali pet zuba, a nešto mi je poizbijano batinama. Toliko svakodnevno mučenje, da potpuno ‘oguglaš’ i postaneš hladnokrvan i drzak. Znali smo se i smijati jer sam ja, kad bih vidio da nam prilazi četnik sa žicama koji je puštao struju, znao reći ‘evo Tesle’.

Jedan od zatočenika u glinskom logoru bio je i šef Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić, koji kaže da su krivci kažnjeni “premalo i prekasno”.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI