VUKOVAR JE IMAO TEŽAK I TURBULENTAN DAN: Gine legendarni zapovjednik, po Sajmištu ranjeni i mrtvi

Foto: Privatna arhiva/Damir Radnić, Damir Markuš

Položaj Nuštra početkom listopada 1991. godine bio je sve teži. Također, situacija u Vukovaru i Bogdanovacima postaje nezavidna, a poglavito nakon okupacije susjednih sela Marinaca i ekonomije Henrikovci (01. listopada) te Cerića na današnji dan (02. listopada 1991.).

Vukovar se zbog svega navedenog našao u potpunoj blokadi jer se u grad više nije moglo niti kukuruznim putem…

Tih dana Nuštar je pretrpio strašna razaranja, a padom susjednog Cerića udaljenog samo dva kilometra neprijatelj se približio na puškomet, a minobacačke granate više nitko nije ni mogao izbrojiti.

Istoga dna kada su pali Cerići, poginuo je Petar Kačić, jedan od zapovjednika obrane Vukovara. Iako je Kačić prethodno 28. rujna bio ranjen, vratio se na gradsku bojišnicu kada ga je sa jednog tenka sasjekao rafal. Ratni nadimak Petra Kačića bio je “Srednji bojler”. Na Ovčari je pogubljen i Kačićev sin, Igor Kačić (16)Igor je bio najmlađa žrtva Ovčare.

Najžešće bitke toga su se dana vodile na vukovarskom Sajmištu, a svemu je svjedočio i u svemu sudjelovao hosovac Damir Markuš. On kaže da je na današnji dan bilo dosta gusto, ali su napad uspjeli odbiti. Osim toga, u cijelom tom kaosu uspio je skinuti jugoslavensku zastavu.

Viktorin Jurić Paša, pokojni Željko Delić Švico i ja poslije smo je poderali, a tog dana su ranjeni hosovci Jure Mijatović, Alen Buhin, Željko Soldo…

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI