(VIDEO) SJAJNA OPERACIJA I UDAR BRANITELJA NA JNA! Oslobodili 20 sela i 300 četvornih kilometara u Otkosu 10

Foto: Grubišno Polje

Operacija Otkos 10 bila je jedna od prvih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Izvedena je na području Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, započela je na današnji dan 1991. i završila 12. studenog 1991. Odvijala se u dvije faze. Prva faza počela je 31. listopada i završila je 4. studenog, a druga je trajala 11. i 12. studenog.

Iz tri smjera; sa sjevera s virovitičkog područja, sa sjeverozapada s bjelovarskog područja i s jugozapada od Grubišnog polja postrojbe hrvatske vojske i policije pokrenule su silovit napad i iznenadile pobunjene Srbe na području tadašnje općine Grubišno Polje.

Vodstvo 5. banjalučkog korpusa JNA pokušalo je zaustaviti srpske snage koje su se već prvog dana počele povlačiti s Bilogore, no unatoč velikoj pomoći topništva i zrakoplova, otpor su nastavile pružati samo manje skupine pobunjenika. Do 4. studenog oslobođeno je područje općine Grubišno Polje.

No, budući da su dan poslije hrvatske vlasti s JNA dogovorile apsolutni prekid vatre, a hrvatske postrojbe bile premorene i trebale pregrupiranje, napredovanje je zaustavljeno. 11. studenog, nakon konsolidacije i popune, hrvatske snage nastavljaju operaciju te nakon dva dana borbi oslobađaju Bastajske Brđane i okolna sela, čime izbijaju iznad važne prometnice Daruvar-Đulovac.

Srpski agresori u povlačenju su počinili teške ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim civilima i vojnicima te izdali zapovijed za masovno izvlačenje srpskog stanovništva, zbog čega je s prostora Bilogore napušteno 21 selo.U velikoj pobjedi hrvatske snage zarobile su i znatne količine oružja i streljiva demoraliziranih pobunjenika. Pritom su onemogućile daljnja razaranja i neposrednu opasnost za stanovnike Virovitice, Grubišnog Polja, Bjelovara i Daruvara. Također, otvorena je vrlo važna prometnica Grubišno Polje-Virovitica.

U operaciji Otkos 10 hrvatske snage imale su sveukupno 2847 branitelja. Sudjelovali su pripadnici ZNG-a, kao i snage Odreda narodne zaštite s područja bivših općina Grubišno Polje, Virovitica, Bjelovar, Daruvar i Koprivnica, te snage policije iz Bjelovara, Grubišnog Polja, Velikog Grđevca i Virovitice.

U operaciji Otkos 10 oslobođen je velik prostor Bilogore od oko 270 četvornih kilometara, čime je stvorena povoljna situacija za daljnja oslobođenja u smjeru Papuka i Psunja.

U operaciji zarobljeni pripadnici neprijateljskih postrojba korišteni su za razmjenu hrvatskih, od strane Srba i JNA zarobljenih, civila. Zarobljena je i znatna količina oružja, streljiva, minsko-eksplozivnih sredstava i neprijateljske dokumentacije. Praktičkim uništenjem neprijateljske postrojbe snage brigade znatno je urušen moral neprijatelja.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI