(VIDEO) Na današnji dan 1991. Splićani izašli na ulice i masovno prosvjedovali protiv JNA tražeći deblokadu Kijeva

6. svibnja 1991. godine održale su se masovne demonstracije u Splitu protiv Jugoslavenske narodne armije. Naime, pobunjeni Srbi već su nekoliko dana pod okupacijom držali hrvatsko selo Kijevo te sprječavali opskrbu bolnice u Vrlici. Uznemireni stalnim prijetnjama i provokacijama samoproglašenoga kninskog šerifa Milana Martića i odnosom jugovojske prema srpskim pobunjenicima potaknulo je Splićane da izađu na ulice kako bi se postigla deblokada Kijeva.

Savezni sekretarijat za narodnu obranu samovoljno je nekoliko dana prije toga podigao borbenu spremnost JNA i proveo mobilizaciju, ne tražeći i ne čekajući odluku Predsjedništva SFRJ. Te su se postrojbe pod izlikom neutralnosti sve više i otvorenije stavljale na stranu odmetnutih Srba. Osim toga, demonstracije su se dogodile 12 dana nakon što je u Borovom Selu ubijeno 12 hrvatskih policajaca, čime je “neutralna” JNA jasno pokazala na čijoj je strani te time dodatno rasrdila hrvatsku javnost.

Prosvjed je započeo oko 10:00, kada su radnici splitskih poduzeća u velikom broju krenuli prema Rivi i zgradi komande Vojnopomorske oblasti (popularnoj Banovini), a uskoro su se pridružili i građani Splita. Pri pojavi oklopnih transportera JNA, došlo je do izbijanja nereda, juriša prosvjednika na oklopni transporter te pucnjave. Pri tome je poginuo makedonski vojnik, pripadnik JNA, Saša Gešovski, a ozlijeđeno je još dvoje ljudi.

Tada 26-godišnji Ivica Balić iz Dugopolja u Split je stigao srediti dozvole za ukrcaj na brod. Kada je vidio prosvjednike, zaboravio je na to. Nešto kasnije, on je skinuo jugoslavensku i podignuo hrvatsku zastavu pred Banovinom.

“Otišao sam u lučicu i donio konop. Ponijele su me emocije, ta odlučnost ljudi. Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam dizao zastavu, a deseci tisuća ljudi pjevali su “Lijepu našu”. Ponosan sam”, prisjeća se Balić.Zatraženi su prekidi demonstracija, čak je i predsjednik Tuđman poticao smirivanje situacije, najviše zbog toga što je koristila neprijatelju, a ne Hrvatskoj. Ipak, demonstracije su bile iskaz hrvatskog naroda u Dalmaciji, koji se ovim činom jasno izjasnio protiv velikosrpskih težnji.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI