(VIDEO) KRVAVI USKRS – u akciji oslobađanja Plitvičkih jezera poginuo Josip Jović

screenshot

Istoga dana pristigla je JNA iz Slunja i Knina te zauzela sve prilaze Plitvičkim jezerima. JNA, koja se tada još "proglašavala neutralnom, narodnom i legalnom", otvoreno se stavila na stranu pobunjenih Srba

Josip Jović, hrvatski redarstvenik, rođen u Aržanu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, bio je prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu. Dogodilo se to na tzv. Krvavi Uskrs 31. ožujka 1991. godine na plitvičkom području.

Sve je počelo tijekom ožujka kada su pobunjeni Srbi organizirali „miting istine“ na Plitvicama, na kojem su zahtjevali da se to područje pripoji tzv. SAO Krajini. Uskoro je nelegalno smijenjena uprava Nacionalnog parka Plitvice, a u NP stižu pripadnici srpske milicije, predvođeni Milanom Martićem. Upali su u upravu Nacionalnog parka, dio službenika potjerali su kućama, dio ih zarobili, a park je proglašen dijelom tzv. Krajine. Na koranskom mostu uskoro se vijori zastava tzv. SAO Krajine i Jugoslavije.

Hrvatski MUP reagirao je upozorenjem, a nakon dojava o pljački Nacionalnog parka te maltretiranja zatvorenika državni vrh je donio odluku o policijskoj intervenciji. Na Plitvice su poslani policajci iz Gospića, Karlovca i Zagreba , a cijelom operacijom zapovijedali su Josip Lucić i Marko Lukić. Akcija je pokrenuta u noći s 30. na 31. ožujka.

Kako je KOS neprestano nadzirao područje oko Lučkog i Rakitja informacije o pokretanju hrvatskih snaga došle su do Srba u tadašnjoj Titovoj Korenici već u 2 sata ujutro. Pobunjenici tada započinju pirpemati blokade od balvana po cesti kod Nacionalnog parka te raspoređuju ljude po okolnim šumama.

Kada je kolona vozila hrvatske policije došla u blizinu glavnog plitvičkog hotela iz obližnje šume na nju je otvorena vatra. Jedan autobus pun policajaca pogodila je i tromblonska mina koja, srećom, nije eksplodirala. Policajci su odmah izašli iz vozila i odgovorili na pucnjavu uslijed čega je došlo do okršaja po dubokom snijegu koji je napadao proteklih dana. Paljba iz mitraljeza pogodila je Josipa Jovića. Imao je pancirni prsluk, no pogođen je u nezaštićeni dio tijela. Preminuo je prije nego su ga uspjeli helikopterom prenijeti u bolnicu. Još sedam hrvatskih policajaca je ranjeno.Borbe su se nastavile još nekoliko sati da bi oko 10:00 pobunjenici na kraju bili potisnuti prema Korenici, a NP Plitvice stavljene su pod kontrolu hrvatske policije. Uhićeno je 29 pobunjenika među kojima i Goran Hadžić, tada jedan od čelnika SDS-a.

Istoga dana pristigla je JNA iz Slunja i Knina te zauzela sve prilaze Plitvičkim jezerima. JNA, koja se tada još “proglašavala neutralnom, narodnom i legalnom”, otvoreno se stavila na stranu pobunjenih Srba. Dan kasnije, 1. travnja 1991., tzv. Republika Srpska Krajina proglasila je nezavisnost od Hrvatske.

Iako je akcija u potpunosti uspjela i na Plitvicama je uspostavljen red, ostat će upamćena po pogibiji hrvatskog policajca. Josip Jović posmrtno je unaprijeđen u bojnika Hrvatske vojske. Pokopan je sa svim vojnim počastima na groblju u rodnom Aržanu.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI