VELIKI DAN ZA POVEZIVANJE DRŽAVE: Predsjednik Republike i predsjednik Vlade 18. srpnja 1993. sletjeli u Zemunik

Foto: Screenshot/YT

Dana 18. srpnja 1993. u zadarsku zračnu luku Zemunik sletio je civilni zrakoplov s predstavnicima Hrvatske. To je bio je važan događaj za prometno povezivanje sjevera i juga države.

U Zemunik su stigli predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman i premijer Nikica Valentić. Predsjednik Tuđman tada je svečano otvorio pontonski most kod Novskog ždrila.

Bio je to važan događaj za prometno povezivanje južne i sjeverne Hrvatske, te jedan od prvih koraka koji su vodili reintegraciji okupiranih hrvatskih područja.

Dan prije, 17. srpnja, u Erdutu je između predstavnika hrvatske vlade i pobunjenih srpskih vlasti iz Knina potpisan sporazum kojim se trebalo omogućiti daljnje neometano postavljanje mosta na Maslenici.

Dokument je s hrvatske strane potpisao ministar prometa Ivica Mudrinić. Srpska je strana insistirala da se u blizini budućeg mosta ne smiju nalaziti predstavnici hrvatske policije i vojske.Zbog toga je u sporazumu, između ostalog, stajalo da na području aerodroma Zemunik, brane Peruče i pontonskog mosta na Maslenici javni red i sigurnost mogu kontrolirati samo predstavnici UNPROFOR-a.

No, događaji idućeg dana na aerodromu Zemunik pokazali su kako je Hrvatska odlučna u želji da vrati silom oteta područja.

Mnogobrojni predstavnici europskih i svjetskih organizacija i zemalja, koji su prisustvovali svečanostima u Zemuniku i Maslenici, dokazali su da Hrvatska ima punu potporu za svoje želje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI