UŽASNO POTRESNO I EMOTIVNO SJEĆANJE: ‘Bio je među prvima koji je počinio suicid’

Foto: Facebook/Zlatan Bašić

Poznati vukovarski branitelj i bivši zatočenik srpskih logora Zlatan Bašić prisjetio se, kako kaže, “svog cimera iz logora”.

“Vrtim daljinski, sport, film, muzički cmc, jugoton. I na jugotonu jugoslovenski rock. Odmah mi zapela za uho.
U logoru su bila dva brata koja su tad imala Mihaljević Mirko 25 godina i Ljubomir zvani Ljupko 21 godinu. Isti su se borili na Mitnici i tamo zarobljeni. Mirka sam zapamtio stalno je tražio tablete, protiv bolova, pa ga mučio čir, zubi. Svašta nešto, najviše je puta dobio batine umjesto lijekova”, podijelio je Bašić sa svojim brojnim pratiteljima, pa nastavio vrlo detaljno opisivati jednoga od njih. Ljupka.

Čuvar ga tjerao da pjeva, a on…

“Ljupko je bio miran, tih. Nekad bi zaigrao šah i nitko ga nije mogao dobiti. Mislim da su im roditelji angažirali odvjetnika iz Srbije da ih izvuče. Jednom tako je došao stražar prozvao Ljupka da ima posjetu. To je već bilo kad je bilo vruće u sobi i Ljupko je izašao u potkošulji. Vratio se nakon nekog vremena š štekom cigara, koju je odmah podijelio. Isti taj stražar je došao poslije po njega. Da kako je smio izaći gol pred odvjetnika. I tako mu opali koji šamar. Onda je tražio da mu otpjeva neku jugoslavensku pjesmu. Kaže Ljupko da ne zna narodnjake, ovaj opet šamar. Ajde neku našu, ne mora narodnjake, samo nek’ je jugoslovenska. Pita njega Ljupko može li rock? Ma može, samo nek je naša! I, Ljupko krene: Tko ne može bez pasulja i bez ljute šljivovica, bez kiselog kupusa, belog luka i slaninice… Jugosloveni, Jugosloveni. Prekinu ga stražar, ajde Ustašo dosta. Zajebo si me ovaj put, ali još se vidimo.”


Oba brata su bila do 14.8.92. u logoru, a Ljupko je izvršio samoubojstvo 24.8.1993. godine:

“Znači godinu i 10 dana nakon izlaska iz logora i vjerojatno je među prvim braniteljima koji su izvršili suicid. Dragi Ljupko nisam te zaboravio, prijatelju počivaj u miru Božjem”, neočekivano je završio Zlatan Bašić, dva puta ranjeni branitelj koji je nakon aktivnog sudjelovanja u stvaranju “groblja tenkova” – preživio devet mjeseci surovog zatočeništva u Srbiji.Facebook Comments

Loading...
DIJELI