U znak odmazde zbog poraza u ‘Bljesku’ pobunjeni Srbi raketirali Zagreb, poginulo sedam osoba

Nakon što su Hrvatska vojska i policija u operaciji „Bljesak“ prvog svibnja 1995. godine  srpskim snagama nanijele velike gubitke, što je u konačnici rezultiralo oslobađanjem zapadne Slavonije, a vojska takozvane Republike Srpske krajine u znak odmazde izvela je dva artiljerijska napada na središte Zagreba uz pomoć “Orkana” M-87, samohodnog dalekometnog višecijevnog bacača raketa.

U dva napada ubijeno je sedam, a ranjeno preko dvjesto osoba te napravljena velika materijalne šteta, a odvila su se 2. i 3. svibnja 1995., a prilikom napada korištene su kasetne bombe.

U prvom napadu, 2. svibnja, rakete su u popodnevnim satima pogodile centar Zagreba, uključujući: Strossmayerov trg, ulicu Matice Hrvatske, Petrinjsku ulicu, Boškovićevu ulicu, Mrazovićevu ulicu, Draškovićevu ulicu, križanje Vlaške i Draškovićeve ulice te zgradu škole u Križanićevoj ulici, zatim Pleso kod Aerodroma, kao i sam aerodrom. Prilikom granatiranja tog dana ranjeno je 146 a poginulo petoro ljudi.

U drugom napadu, 3. svibnja, vojska tzv. RSK je ponovno bez upozorenja ispalila nekoliko projektila nasumično u sam centar Zagreba u 12:10 sati. Među njima, rakete su pale i na HNK. Iako je bilo manje ljudi na ulicama zbog napada prethodnog dana, u granatiranju Zagreba 3. svibnja ranjeno je 54 a poginule dvije osobe.

Peter Galbraith, američki veleposlanik u Hrvatskoj, je osudio napad i nazvao ga “divljačkim činom”Milan Martić je na televiziji priznao da je naredio granatiranje Zagreba. 3. svibnja 1995. je javno pred kamerama rekao: „Za ovo što je Tuđman napravio prema vama ovdje, protumjeru, mi smo bombardovali sve njihove gradove: i Sisak više puta, i Karlovac, i Zagreb i juče i danas, to je napravljeno radi vas […] Danas je bio uslijedio ultimatum: ukoliko budu i dalje napadali naše snage u okruženju, poslije toga tučemo i dalje Zagreb, tučemo, razaramo njihove gradove“.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju optužio je Milana Martića iste godine, 1995., za ratne zločine, da bi kasnije proširio optužnicu i na druge zločine po Hrvatskoj. Martić se dobrovoljno predao 2002. Zbog zločina protiv čovječnosti, 2007. osuđen je na kaznu zatvora od 35 godina. Prvostupanjskom presudom bio je osuđen i Momčilo Perišić, ali je pravomoćnom presudom oslobođen svih optužbi.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI