U SRCU KNINA ČETNIČKI PLAKATI! Veličaju SAO Krajinu i vojvodu popa Đujića: Stigla oštra osuda gradonačelnika i župana

Foto: Screenshot/sibenski.hr

U noći sa subote na nedjelju zasad nepoznati “plakateri” ostavili su na nekoliko mjesta u Kninu tiskane upljuvke, prema svemu sudeći naljepnice na kojima se veličaju četnički vojvoda iz 2. svjetskog rata, zločinac Momčilo Đujić i “krajinski kršni momci, Đujićevi potomci” te njihova izmaštana SAO Krajina, separatistički državni projekt na račun Hrvatske slomljen u Domovinskom rat.

Obavijest o tome zajedno s fotografijama flajera postavljenih kod zgrade Općinskog suda i Doma za starije i nemoćne, redakciji je poslao čitatelj iz Knina, s napomenom da su letci pričvršćeni na stupove javne rasvjete uklonjeni jutros, no ta provokacija nije bila notirana u službenom policijskom biltenu, donosi Šibenski.hr.

Taj je incident međutim, prijavljen policiji, izvijestio je Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina, dodajući da su gradski komunalni redari zajedno s policijskim službenicima pregledavali zapise nadzornih kamera ne bi li otkrili počinitelje. Nije poznato s kakvim rezultatom, no Marijo Čačić čvrsto je uvjeren da osobe odgovorne za to nisu s kninskog područja.

“Vidio sam snimke tih postera, poslali su nam ih zabrinuti građani i to je po svoj prilici napravio netko izvan Knina i Hrvatske, osoba ili više njih koji su ovdje boravili za pravoslavni Uskrs. Namjera im je zamutiti vodu u inače mirnom kninskom životnom ozračju, veli Čačić naglašavajući da među domicilima na području Knina nema takvih tenzija.

Kninski gradonačelnik ne voli pojam suživot, pa svoj stav dopunjuje s riječima da kninski građani naprosto žive svakodnevni život i surađuju, a ukoliko sličnih provokacija ima, tada u pravilu dolaze izvan Knina i Hrvatske.U posljednjih pet godina podsjeća, bila su zabilježena dva slučaja koje je obradila policija, a osudili su ih i politički predstavnici Srba u Hrvatskoj na lokalnoj i nacionalnoj razini.

“Bile su to čiste provokacije s ciljem da se uznemiri javnost. Jedna je bila montirana fotografija boce rakije s etiketom na kojoj je Draža Mihailović da bi je naknadno provukli kroz medije s tvrdnjom da se nalazi u ponudi suvenirnice na kninskoj tvrđavi.

Hrvatske sigurnosne službe utvrdile su da je to podvala osoba izvan zemlje, a drugi slučaj zbio se početkom 2021., kada je Miloš Stojković, teolog i humanitarac iz Srbije – kako se predstavlja – nakon srdačnog prijama kod tadašnjeg kninskog gradonačelnika, a danas župana, Marka Jelića, na društvenim mrežama objavio video zapis u kojem veliča Srpsku Krajinu i Srbiju, sa željom da se na tvrđavi opet vijori “njihova zastava”.

Ponavljam, u Kninu se živi mirno. Svatko drži do svoje nacionalnosti i vjere ukoliko želi i nitko nikome ništa ne nameće. Realno gledajući, takve provokacije najviše mogu štetiti ovdašnjim Srbima koji nemaju nikakvih razloga da ih sami šire, kaže Čačić i zaključuje s riječima da se, dok je “političkih budala”, na slične ekscese nažalost, povremeno uvijek može računati, ne samo u Kninu”, kazao je Ćaćić.

Slično kninskom gradonačelniku govori i prethodnik mu na toj funkciji i trenutni župan Šibensko-kninski Marko Jelić, rođeni Kninjanin.

“Činjenica je da su minuli uskrsni blagdani razdoblje kada dosta ljudi koji su iselili iz Knina posjećuje stari kraj. Među njima sigurno ima onih koji gaje nimalo kršćanske, a ni ispravne osjećaje i samim time stvaraju problem svima nama, pogotovo pravoslavnoj, srpskoj zajednici u Hrvatskoj”, ocjenjuje Jelić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI