TRIDESET GODINA OD MASAKRA NAD HRVATSKIM POLICAJCIMA: Evo što je ispričao jedan od preživjelih policajaca

Foto: Screenshot

Više od tri desetljeća prošlo je od masakra nad hrvatskim policajcima koje su srpski teroristi pobili u Borovu Selu. Riječ je o prvom masovnom zločinu koji se pravosudno ni dan danas nije okarakterizirao kao “ratni”. Ubijanje regularnih i legalnih pripadnika Specijalne jedinice policije iz Vinkovaca, još uvijek je nekažnjeno, ali i nedovoljno istraženo.

O tome je u nekoliko navrata govorio saborski zastupnik Stevo Culej čiji je brat Josip jedan od žrtava, a koji je upravo objavio knjigu o ovom događaju. Pisao ju je, kaže, 30 godina, a u njoj su objavljene sve okolnosti stradanja policajaca, sve ono što je prethodilo masakru, ali i ono što se dogodilo nakon njega.

Iako cijela Hrvatska zna da je 02. svibnja 1991. godine crnim slovima zabilježen u povijesnim knjigama, detalji o samom zločinu ostali su nepoznati. Stoga je ovaj video zapis koji je snimljen danas, mnogima pravo iznenađenje i prilika da iz prve ruke doznaju: Što se, zapravo, toga dana dogodilo u Borovu Selu? Sudionici tog događaja, zapovjednik voda Jedinice za posebne namjene PU Vinkovci Ivica Andabak te pripadnici spomenute postrojbe Zlatko Ereš, Franjo Levaković, Mile Plivelić, Josip Vincetić i Ivica Vranjić, ispričali su tijek akcije i trenutke u kojima je sve pošlo po zlu.

“Kolega Ivan Hodak, Franjo Levaković i ja smo nakon nekoliko sati borbe bili zarobljeni. Tada se pojavio Šoškočanin, izveo nas van i držeći mi pištolj na čelu, dok mi je jedan četnik držao nož na vratu, tražio predaju mog zapovjednika Martina Matkovića. Rekao je da će nas ubijati jednog po jednog, ako se on ne preda”, samo je dio ispovijesti Josipa Vincetića, jednog od preživjelih policajaca.

“Doživio sam torture svake vrste, udarci su sijevali rukama, nogama, lopatama. Jedan od četnika mi je jednom rukom držao kosu, a drugom nož pod vratom. Veselin Šoškočanin mi je držao pištolj na čelu. Tko god je došao u to zapovjedništvo, tukao nas je. Meni su čak skinuli čizme s nogu i komentirali ‘vidi ga, mamu mu je*em, kako lepe, bele čarape ima.’ Jedan kolega je imao kutiju Croatia cigareta, tukli su nas i zbog toga do besvijesti…”, ispričao je stravičnu torturu policajac iz Borova Sela.Facebook Comments

Loading...
DIJELI