TREĆEG DANA OLUJE STIGAO JE POZIV IZ ŽENEVE: Možete li zaustaviti Oluju?’ HRVATSKA: ‘Ne možemo!’

Foto:Facebook

Susret generala Armije BiH Atifa Dudakovića i generala HV-a Marijana Marekovića na koranskom mostu, najznačajniji je događaj koji se odigrao 6. kolovoza, trećeg dana VRO-a Oluja.

Tim činom, tadašnji Bihaćki okrug je službeno deblokiran. Bihaću je tada, naime, prijetila sudbina Srebrenice, no zahvaljujući Hrvatskoj vojsci i koordiniranoj akciji s Armijom BiH, Ratko Mladić je spriječen da napravi i još veći pokolj.

“Gospodine generale, dobro došli. Čekali smo vas dugo, ali napokon smo se sreli. Bez Hrvatske deblokada ne bi bila ovako brza. Prijatelji i saveznici pomagali su nam i prije. Hrvatska nam je i jedno i drugo”, kazao je tadašnji zapovjednik 5. korpusa Armije BiH Atif Dudaković na mostu na rijeci Korani u Tržačkim Raštelama gdje je dočekao zapovjednika 1. gardijske brigade, general-bojnika Marijana Marekovića s kojim se srdačno rukovao.


Screenshot

Podsjetimo, u sukobima u Bihaću sudjelovala je Armija Republike Bosne i Hercegovine na jednoj strani i srpske snage na drugoj strani, koje su stavile to područje pod dvostruku opsadu – od vojske srpske Krajine (na teritoriju Hrvatske pod kontrolom srpskih snaga) na sjeverozapadu do vojske Republike Srpske (na teritoriju Bosne pod kontrolom srpskih snaga) na jugoistoku – kao i pobunjenih bošnjačkih snaga koje su stale na stranu vojske Republike Srpske (VRS) u Autonomnoj pokrajini zapadnoj Bosni na sjeveru od 1993. godine.

Opsada Bihaća je trajala tri godine, od ljeta 1992. do 4.–5. kolovoza 1995., kada ju je prekinula vojna akcija Operacija Oluja u kojoj je Hrvatska vojska vratila područja RSK-a Hrvatskoj na sjeverozapadu.Osim ovog povijesnog susreta, trećeg dana Oluje oslobođena su mnoga do tada okupirana mjesta, većinom ona u Lici: Kistanje, Muškovac, Kaštel Žegarski, Vrhovine, Kostajnica, Udbina, Krbava, Korenica, Bunić, Slunj, Broćanac, Plitvice, Glina, Otrić, Bruvno, Malovan, Rudopolje, Stražbenica, Blinja, Umetić, Slabinje, Čaire, Utolica, Rausovac, Gornja i Donja Bačuga, Jabukovac, Banski Grabovac, Šaš, Veliki Šušnjar, Majski Trtnik, Barlete, Vrebac, Mogorić, Ploča i druga naselja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI