TO SU PRAVI HEROJI: 30. Obljetnica herojske 106 brigade HVO! 271 branitelj dao život za slobodu Posavine:

Foto: Screenshot Braniteljski portal.

Herojska 106. brigada HVO-a Orašje danas je obilježila 30. obljetnicu osnutka, a prigodni sadržaji bili su posvećeni sjećanju na poginule heroje, kako s područja Posavine, tako i iz RH.

Legendarna brigada, opjevana u mnogim pjesmama i stihovima, dala je ogroman doprinos današnjoj slobodi kroz obrani ovoga kraja u posljednjem ratu. Od početka svibnja 1992.g. počele su pripreme za utvrđivanje crte obrane na području Općine Orašje, a 15.svibnja osnovana je 106. HVO brigada Orašje, piše Braniteljski portal.

Pripadnici brigade preko noći su postali ratnici, mnogi prvi put s puškom u ruci, a vjera u opstanak na svojim stoljetnim ognjištima, zajedništvo, hrabrost i istinsko domoljublje, kojim su bili vođeni, obranila je ovaj prostor. Iako ljudski i vojno tehnički znatno slabija od neprijatelja, brigada je bila respektabilna vojna formacija koju agresor nikada i ničim nije mogao poraziti.

Brigada je brojala blizu 5500 pripadnika, a u borbi za slobodu posavskog čovjeka život je dao 271 branitelj, dok je više od tisuću ranjeno. Njihova žrtva nikada neće i ne smije biti zaboravljena, naglašeno je svečanoj sjednici održanoj u kino dvorani. Kada je bilo najteže i kada su ostajali bez svojih kolega, oraški vitezovi nisu pokleknuli i u njima je proradio još veći posavski inat kako bi obranili svaki pedalj svoje djedovine. Zato su nakon svih godina emocije, posebno kod bivših pripadnika, pomiješane ponosom i srećom s jedne, a tugom i žalom za poginulima s druge strane.

Vijence su na današnjoj 30 obljetnici položila mnoga izaslanstva i udruge. Među izaslanstvima je bio i predstavnik Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.Nakon polaganja vijenaca održana je svečana akademija na kojoj su se mnogi prisutni prisjetili ove herojske brigade i žestoke bitke protiv srpskog agresora i velike žrtve hrvatskih sinova i kćeri za Posavinu.

Sveta misa zadušnica održana je za poginule branitelje 106 HVO Brigade Orašje,

Facebook Comments

Loading...
DIJELI