Tijelo poginulog vojnika u petak u Hrvatskoj

Ministar obrane Damir Krstičević ponovno se osvrnuo na napad na hrvatske vojnike u Afganistanu, u kojem je jedan izgubio život, a dvojica su ranjena.

“U Ministarstvu obrane otvorili smo knjigu žalosti. U stalnom smo kontaktu s obitelji. Mladi život ne možemo vratiti, ali ono što možemo i činimo jest to da smo s obitelji, naša je zadaća dati pomoć i biti podrška obitelji, ne samo sada nego i zauvijek”, rekao je Krstičević, dodavši da je u stalnom kontaktu sa zapovjedništvom u Afganistanu.

“Očekujem za koji sat i potvrdu da danas, večeras, tijelo našeg pripadnika krene prema Zagrebu i očekujem u jutarnjim satima na Plesu dolazak transportnog zrakoplova. Tu ćemo prirediti doček, sa svim vojnim počastima, kao što i priliči poginulom pripadniku Hrvatske vojske. Nakon toga u Ministarstvu obrane organizirat ćemo komemoraciju, a u kontaktu smo s obitelji, ako sve bude tako, pokop bi bio u subotu u 10 sati”, rekao je Krstičević, dodavši da će sve troškove pokriti MORH.

Što se tiče dodatne financijske pomoći obitelji poginulog vojnika, Krstičević je rekao: “Apsolutno, sve što je potrebno. Tu smo da budemo s obitelji.”

Ministar obrane rekao je da su dvojica ranjenih vojnika dobro, njihovo je stanje stabilno. Osigurana im je dobra medicinska skrb u američkim bolnicama u Afganistanu, a očekuje se da bi  u roku od sedam do deset dana mogli biti u Zagrebu.Upitan kako povećati sigurnost hrvatskih vojnika u Afganistanu, Krstičević je rekao da se radi o teškim misijama i da nema apsolutne sigurnosti. “U Afganistanu je situacija vrlo komplicirana. Mi činimo sve što možemo da naši vojnici budu vrhunski opremljeni i spremni. To je odgovornost i mene kao ministra i Vlade. Moje je da se borim za proračun, da vojska bude dobro opremljena”, rekao je Krstičević.

“Mislim da su hrvatski vojnici prepoznati kao profesionalni i odgovorni, humani. Mislim da nismo nikad nikoga iritirali, bili smo jako ponizni u tom smislu”, rekao je.

Što se tiče ostalih vojnika u hrvatskom kontingentu, oni su dobro. Ministar je razgovarao i sa zapovjednikom, koji je rekao da su vojnici spremni i dalje izvršavati zadaću koju su dobili. “Nema nikakve kalkulacije”, rekao je Krstičević.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI