SVEČANOST U VUKOVARU: Obilježena 31. obljetnica 3. gardijske brigade Kune

Foto: MORH/ J. Jopi

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u petak, 29. travnja 2022. godine u Vukovaru na svečanom obilježavanju 31. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune.

Uz pripadnike i ratne zapovjednike legendarne 3. gardijske brigade, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obljetnici je prisustvovao glavni savjetnik ministra obrane general-bojnik Željko Živanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović i drugi.

Ministar obrane Mario Banožić u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno ime, čestitao je trideset i prvu obljetnicu ustrojavanja svim pripadnicama i pripadnicima 3. gardijske brigade istaknuvši da mu je čast biti danas u Vukovaru među hrvatskim braniteljima. Osvrnuvši se na Domovinski rat, ministar je rekao da nije imao dovoljno godina da bi i sam bio sudionik, ali da je kasnije tijekom godina mnogo toga naučio od hrvatskih branitelja.

“Vi ste osigurali da danas živimo u cjelovitoj i sigurnoj državi. Iako imate svoju resornu kuću – Ministarstvo hrvatskih branitelja koje jako dobro skrbi o vama, vi iskazujte jasan interes tamo gdje ste i počeli, a to je Ministarstvo obrane. Hvala vam na tome. Hvala vam na svakoj vašoj podršci, na svakom savjetu i interesu koji iskazujete za sustav obrane i za projekte koje smo pokrenuli”, rekao je ministar. U tom kontekstu spomenuo je da su u tijeku projekti kojima se, uz pomoć saveznica i članica NATO-a i EU-a, postupno prelazi s istočne na zapadnu tehnologiju. “Na taj način jačamo Hrvatsku vojsku. Hrvatski vojnik je danas prepoznat u svijetu po onome što je naslijedio od vas hrvatskih branitelja, a to su srčanost, spremnost, zalaganje i rad na sebi”, istaknuo je.

Ministar je na kraju poručio: “Ono što je bio moj najveći izazov kada sam preuzeo resor obrane, bilo je na koji način razlučivati što je to uistinu dobro za Hrvatsku vojsku. I upravo jedan od vaših kolega mi je pojasnio, ako imaš čovjeka ispred sebe koji nije bio u crkvi, koji nije nikad bio branitelj i koji nikada nije bio dio Hrvatske vojske, taj čovjek ti ne želi dobro. Na taj način se ponašam, na taj način donosim odluke”.U okviru obilježavanja obljetnice za poginule i nestale pripadnike Kuna na Spomen obilježju na Memorijalnom groblju u Vukovaru izaslanstva su položila vijence. U Crkvi sv. Filipa i Jakova održano je misno slavlje koje je predvodio vojni kapelan vlč Vladislav Mandura te svečana akademija u Vukovaru.

Treća gardijska brigada Kune ustrojena je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima.

Brigada je sudjelovala u obrani Vukovara, Baranje, zapadne Slavonije, na vinkovačkom bojištu, u operaciji Maslenica i Bljesak, a tijekom vojno-redarstvene akcije Oluja raspoređena je u obrani grada Osijeka te je pripremana za ulazak na okupirana područja istočne Slavonije.

Kroz brigadu je prošlo oko deset tisuća pripadnika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI