SVEČANO URUČENJE PRIZNANJA DANIJELU BOROVIĆU: Ratni pilot 1992. preletio avionom MIG-21 od Bihaća do Pule

Foto: Privatna arhiva

U dvorani Varaždinske županije u Varaždinu, u utorak, 14. lipnja u 18 sati održat će se svečano uručenje priznanja “Junak Domovinskog rata” istaknutom hrvatskom ratnom pilotu – Danijelu Boroviću, inače i ratnom i poratnom zapovjedniku 1. hrvatske lovačke eskadrile.

Na taj način, uz ostalo, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, želi i nastoji zahvaliti ovom ratnom pilotu, koji je početkom veljače 1992. izvršio prelet avionom lovcem tipa MIG-21 od Bihaća do Pule.

“Ovim junačkim činom Hrvatska je dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov, čime je označen početak ustroja eskadrile lovaca u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu”, piše u priopćenju UHBDR91. koje potpisuje predsjednik Mladen Pavković.

“Shvaćam da je odluka o priznanju potaknuta ovim lažnim i neutemeljenim optužbama pristiglim iz Srbije i doživljavam je kao vid podrške. To je jedino što je ova velika braniteljska udruga mogla učiniti za mene i na tome sam im zahvalan”, rekao je Borović, jedan od četvorice pilota protiv kojeg je Srbija digla optužnicu za raketiranje izbjegličke kolone na Petrovačkoj cesti (BiH).

Braniteljske udruge žele zahvaliti i drugim hrvatskim ratnim pilotima na njihovu doprinosu u stvaranju hrvatske države, a poglavito onima koji su dali svoje živote. U prigodom programu sudjelovat će: general Ivan Tolj, Mladen Pavković, Mario Filipi, izaslanici predsjednika Vlade RH, ministra branitelja, HGZ-a i drugi, dok će u glazbenom dijelu programa nastupati Mirko Švenda Žiga.Facebook Comments

Loading...
DIJELI