SUD BiH DONIO PRESUDU: Pripadnik policije bosanskih Srba osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Bosanskoj Krupi

ilustracija

Bivšeg pripadnika policije bosanskih Srba Dušana Ćulibrka, na 20 godina zatvora osudio je u ponedjeljak sud Bosne i Hercegovine. Proglašen je krivim za ratne zločine, uključujući i one nad zatočenicima u zloglasnom logoru Omarska kod Prijedora.

Podsjetimo, Ćulibrk je tijekom rata u BiH bio pripadnik pričuvnog sastava parapolicijskih snaga iz Bosanske Krupe koje su kontrolirale vlasti bosanskih Srba.

Optužnica ga je teretila da je u ljeto 1992. na području Bosanske Krupe počinio ratne zločine nad 51 civilom s područja Prijedora.

Dodaje se da je izravno sudjelovao u odvođenju i ubojstvima 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjenim u mjestu Donji Dubovik.

Logor Omarska uspostavljen je odmah na početku rata u BiH, a tamo je bilo zatočeno više od tri tisuće Hrvata i Bošnjaka s područja sjeverozapadne Bosne.Procjenuje se da je oko 800 zatočenika ubijeno u logoru ili na stratištima u okolici.

Uz sve navedeno, Ćulibrk je osuđen i za ubojstvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su pred progonima iz Prijedora pokušavali pobjeći ka Bihaću.

Kako prenosi portal Detektor.ba specijaliziran za praćenje sudskih postupaka u BiH, Ćulibrk nije došao u sudnicu na izricanje presude.

Presuda je nepravomoćna, ali mu je sudsko vijeće odmah odredilo mjeru pritvora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI