STRAŠNA SUDBINA OBITELJI MATIJEVIĆ Vojvođanski Hrvati koji su netragom nestali iz svog doma 1992.

Screenshot

Već od samog početka Domovinskog rata Hrvati u Srbiji našli su se u teškoj situaciji, posebice oni u Vojvodini gdje ih je najviše i naseljeni su stoljećima. Kako su sve češće bili izloženi raznim načinima maltretiranja i prijetnji mnogi od njih morali su napustiti svoje domove i spas potražiti u Hrvatskoj.

Jedan od najdrastičnijih primjera etničkog čišćenja u Vojvodini dogodio se na današnji dan 1992. u pograničnom selu Kukujevci, gdje je prije rata živjelo 97% Hrvata.

Toga dana, nakon svakodnevnih maltretiranja od strane pripadnika JNA i zloglasnih Belih orlova hrvatska obitelj Matijević odlučila je odseliti u Hrvatsku te je dogovorila zamjenu kuće s Srbinom koji je živi u Žlebinama kod Virovitice.

Tijekom dana obitelj je sve što je mogla utrpala u kamion te navečer odlučila krenuti na put ali se situacija na tom području tijekom dana zaoštrila. U jednom trenutku u njihovo dvorište banula je skupina muškaraca te od Matijevića tražili da im daju mješalicu koju su primijetili natovarenu na kamionu. Jozo Matijević im je dao 400 maraka da mu ostave mješalicu, a razulareni muškarci su uzeli novac i usput izudarali Jozinu majku Anu nakon čega su otišli dalje.

Kada su se Matijevići ponadali da je najgore prošlo, i spremali se krenuti na put, pred kuću im je, oko 23 sata, došlo desetak naoružanih osoba. Vidjevši kako su nepoznate, naoružane osobe opkolile kuću prva susjeda je došla vidjeti o čemu se radi, ali je otjerana uz prijetnje.Od tada Franjo, Ana i Jozo (tada 21-godišnjak) više nisu viđeni.

Tijela tročlane obitelji ekshumirana su u travnju 1998. godine u selu Mohovo kod Iloka na području Hrvatske (35 kilometara od njihovih rodnih Kukujevaca). Za lokaciju njihovih tijela dojavio je jedan Srbin koji je bio upoznat sa zločinom.

Tijela Franje i njegovog sina bila su pronađena s rukama vezanim na leđima, a utvrđeno je da su smaknuti hicima iz lovačke puške iz neposredne blizine. Na tijelu Ane Matijević nisu uočeni tragovi nasilne smrti.

Za ubojstvo obitelji Matijević do danas nitko nije odgovarao. Srbijanska organizacija Fond za humanitarno pravo 2018. godine podnijelo je kaznenu prijavu protiv nekoliko osoba, ali je Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu istu odbacilo.

Za kraj spomenimo da danas u selu Kukujevci živi samo 10 katoličkih obitelji.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI