STRAŠAN POHOD PRIPADNIKA MOS-a! Tijela su ležala na mjestu masovnog ubojstva prepuštena vremenu i životinjama

Foto: Screenshot/yt

Armija BiH u mjesecu lipnju 1993. godine nije prestajala s napadima i ubijanjima Hrvata u srednjoj Bosni.

Najprije su se 13. lipnja, okomili na općinu Kakanj te počinili počinili niz teških ratnih zločina: u selu Drenovik ubili su 16 Hrvata, u selu Kovači/Bradarići ubili su 10, u selu Slapnica ubili su 9, a u selu Veliki Trnovci više od 5 hrvatskih mještana.

U hrvatskom selu Teševu, na lokalitetu Drenovika, likvidirali su 17 civila. Sve žrtve redom bile su žene, djeca i starci. Na krajnje okrutan način ubili su ih pripadnici MOS-a (Muslimanske obrambene snage) Kakanj i pripadnici 7. muslimanske brigade Armije RBiH.

Nakon napada muslimanskog MOS-na sela Kovače i Brdariće kod Kaknja, skupina od 16 hrvatskih civila izbjegla je u smjeru Teševa, a oko 10:30 stigli su u Drenovik. Tada su naletjeli na bijeli UN-ov oklopljeni transporter koji je došao iz smjera muslimanskog sela Ričice.

Na zaprepaštenje civila, umjesto unproforaca izašli su vojnici s MOS-ovim oznakama, obojenih lica, dvoje ih je nosilo zelene beretke i jedan je imao tamne naočale. Prema svjedoku, govorili su zeničkim dijalektom a jedan od njih govorio je nekim stranim jezikom.Nesretni civili sakrili su se u garaži koju su pripadnici MOS-a zasuli paljbom prilikom čega su ih ranili šestero. Najmlađe su žrtve imale 12 i 13 godina. Zatim su im vojnici naredili da izađu iz garaže i legnu na tlo. Čim su polegli, vojnici su pucali po njima. Tad je ubijena Jagoda Jurić, Juro Jurić, Ljubomir Jurić i Ivo Markanović.

Sedam ranjenih žena je izdvojeno i zatvoreno u kuću, a svi ranjeni muškarci (Stjepan Jurić, Marinko Jurić, Dragan Jurić, Blaško Franjić) pobijeni su ispred garaže. Nesretne, preplašene i izranjavane žene su izašle iz kuće i pošle ka selu Teševu, a na putu su našli izrešetana tijela Janje Brdarić, Anđe Brdarić, Roberta Brdarića i Marka Brdarića.

Prema svjedoku, istog dana u otprilike isto vrijeme ova MOS-ova skupina ubila je još četiri seljaka Hrvata iz Brdarića: Matu Brdarić, Ivana Brdarić, Stjepana Brdarić i Franju Brdarić.

U krvavom pohodu u Drenoviku ukupno je ubijeno 16 hrvatskih civila iz Kovača i Brdarića, a leševi su izmasakrirani.

Oko 10 sati u Drenovniku pored kuće Joze Andrića pripadnici VII. muslimanske brigade i pripadnici MOS-a rodom sa područja Kaknja ubili su deset stanovnika Kovača: Jurić Juru, Marinka Jurića, Blaška Franjića, Jurić Stjepana, Jagodu Jurić, Ivu Markanovića, Jurić Dragana (Stjepan, Ljubomir i Dragan su rođena braća i ubijeni su zajedno sa ocem Jurom) i Jurić Ljubomir.

Samo je jedan punoljetni muškarac preživio ovaj masakr. Pobijeni Hrvati nisu bili sahranjeni najmanje 60 dana, a njihova tijela ležala su na mjestu masovnog ubojstva prepuštena vremenu i životinjama.

Isti pripadnici VII. muslimanske brigade, uz pomoć MOS-ovaca s područja Kaknja su nešto poslije oko 11 sati na putu od Bradarića do Teševa bliže Drenoviku pobili novu skupinu civila Hrvata: Bradarić Marka, Bradarić Ivu, Bradarić Stjepana, Bradarić Janju (Markova supruga, oboje su ubijeni iz vatrenog oružja.

Marko je ubijen metkom u potiljak, a Janja je mrtva masakrirana nožem naročito u predjelu leđa), Bradarić Roberta (star oko 16 godina), Anđu Bradarić i Matu Bradarića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI