STRANI DRAGOVOLJAC PROGOVORIO O RAZGOVORU S MILANOVIĆEM: ‘Cijelo vrijeme smo pričali na francuskom, predsjednik ga izvrsno govori’

Foto: Privatna arhiva/ Jacques Nicolai

Strani dragovoljac u Domovinskom ratu Jacques Nicolai, u Hrvatsku je s Korzike došao kao humanitarac, da bi kasnije bio na bojištima diljem zemlje.

Nakon što se više od 25 godina izbivanja vratio svojoj novoj domovini, ovaj je francuski prošle godine službeno postao i državljaninom Hrvatske zbog čega je, kaže nam, silno ponosan.

Osim toga, Nicolai, kojeg suborci zovu “Jack Nico”, 2015. godine proglašen je počasnim građaninom Općine Promina u kojoj sada živi, a koju je povodom Dana sjećanja na vojne i civilne žrtve toga kraja posjetio hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Jack kaže da je imao priliku porazgovarati sa Milanovićem koji je pokazao interes za strane dragovoljce:

“Cijelo vrijeme smo pričali na francuskom, predsjednik ga izvrsno govori”, pohvalio je Zorana Milanovića.“Ispričao sam mu o našem doprinosu i objasnio da niti nakon 30 godina strani dragovoljci nemaju spomen obilježje. Nakon toga, on je tražio još detalja o nama. Rekao sam mu da smo izgubili više od sto dragovoljaca koji su poginuli u borbi, a da imamo 120 teško ozlijeđenih od cca 550 dragovoljaca”, kaže Jacques Nicolai dodajući da je zadovoljan jer je s predsjednikom koji je obećao pomoći mogao iskreno komunicirati, bez lošeg prevoditelja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI