SPLITE, ZADRE, JESTE LI SPREMNI? U ove gradove stiže film o ‘Doktoru ratovanja’!

Antun Ivanković

Kako sam 1991. godine bio spreman ginuti u ratu, za obranu Vukovara i Hrvatske, tako sam i danas spreman braniti istinu o Domovinskom ratu – tim je riječima Ivan Anđelić-Doktor objasnio motive nastanka dokumentarnog filma nazvanog “Slike iz života ratnika” u kojem je on glavni protagonist.

Nedavno u kinu Metropolis u sklopu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti održana je svečana premijera dokumentarnog filma „Slike iz života ratnika“, redatelja Silvija Mirošničenka i producenta Antuna Ivankovića, za kojeg je vladao golemi interes i gužva te je film zbog toga prikazan dva puta zaredom, a mnogi su cijeli film ogledali na nogama ili na podu.

Film je to o ratnom heroju vukovarske obrane, Ivanu Anđeliću Doktoru koji slovi za jednog od istinskih ratnih heroja koji se neviđenim žarom borio na nekoliko ratišta i pokazao veliku snalažljivost i hrabrost kakva je karakteristična samo za izuzetne ljude.

Tihi i skromni ljudi, kao i u brojnim životnim sferama i događajima, uvijek su bili oni preko čijih leđa je prelazila glavnina tereta. Nikad se nisu žalili. Šutjeli bi i radili ono za što su bili uvjereni da trebaju i moraju. Tako je bilo i u Domovinskom ratu koji je “iznjedrio” puno tihih i neprimjetnih momaka koji su uvijek “teglili” i bili srce i duša svoje postrojbe. Zbog te svoje osobine većina ih je široj javnosti ostala nepoznata, a oni ostali heroji suborcima i krugu ljudi koji su ih poznavali.

Ivan Anđelić – Doktor svoje korijene vuče iz Rame, pa je vođen željom da sudjeluje u njenoj obrani, nakon pada Vukovara, došao pomoći svojim velikim ratnim iskustvom. Nakon dolaska, postaje zapovjednik obrane Rame i ustrojava brigadu Rama. Sa svojim suborcima iz Vukovara neumorno prenosi ratna znanja i iskustva na vojnike.

Polovicom lipnja 1992. godine sudjeluje u akciji u kojoj je teže ranjen. Nakon teškog izvlačenja i višesatnog putovanja preko Vran planine, prebačen je u bolnicu u Splitu, gdje operiran, a nakon toga se liječio dulje vrijeme. Iako ranjavan više puta, odbijao je otići u zasluženu mirovinu, nastavio je karijeru profesionalnog vojnika. Umirovljen je tek nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i preustroja ratnih postrojbi HV-a.Kako sam 1991. godine bio spreman ginuti u ratu, za obranu Vukovara i Hrvatske, tako sam i danas spreman braniti istinu o Domovinskom ratu – tim je riječima Ivan Anđelić-Doktor objasnio motive nastanka dokumentarnog filma nazvanog “Slike iz života ratnika” u kojem je on glavni protagonist.

Projekcije dokumentarnog filma “Slike iz života ratnika”, biti će u slijedećim gradovima:

Sinj, 2. ožuljka 2017. Gradsko kino s početkom u 19. sati.
Split, 3. ožuljka 2017. Kino Karaman s početkom u 19., sati.
Zadar, 4. ožujak 2017. Koncertna dvorana brače Bersa s početkom u 19. sati.
Vodice, 5. ožuljak 2017. KulturnI centar s početkom u 19 sati.

Projekcijama će nazočiti glavni protagonist filma Ivan Anđelić – Doktor i producent Antun Ivanković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI