SPECIJALAC KOJI JE SUDJELOVAO U ZAROBLJAVANJU AKSENTIJEVIĆA: ‘Bio je drzak i upozoravao nas na naše ponašanje’

Foto: Screenshot

Tijekom uvoda u najžešći rat u Hrvatskoj,  13. rujna 1991., general JNA Milan Aksentijević zajedno sa skupinom oficira JNA, zarobljen je kod Lučkog. Policijske i vojne hrvatske snage su taj dan na prostorima Slunjskih brda iz pješačkog naoružanja oštetili helikopter JNA koji je prevozio generala Aksentijevića i oficire JNA. Helikopter se prisilno spustio kod Tušilovića, pa je general nastavio putovanje džipom u pratnji oklopnog transportera od Karlovca prema Zagrebu na sastanak sa Andrijom Rašetom u 5. vojnoj oblasti.. No, na naplatnim kućicama na Lučkom, presreli su ga ratni pripadnici ATJ Lučko u suradnji sa prometnom policijom…

Uhićenje i razmjena

Milan Aksentijević u Remetincu je proveo nešto više od dva mjeseca, nakon čega je razmijenjen za Antona Kikaša, Hrvata iz Kanade kojeg je, pak, uhitila JNA jer je Boeingom 707  Uganda Airlinesa dopremio 19 tona lakog pješačkog i protuoklopnog naoružanja na zagrebački aerodrom Pleso.

Vlado Marić, sudionik akcije zarobljavanja i bivši pripadnik ATJ Lučko, za Radio Slavoniju ispričao je kako se to sve dogodilo:


“Istina je, imao sam sreću da sam sudjelovao u zarobljavanju generala Aksentijevića, što je na kraju dovelo i do bržeg oslobađanja gospodina Kikaša iz beogradskog zatvora. Kao pripadnici ATJ Lučko, mi nikad nismo smjeli govoriti o sebi i akcijama u kojima smo sudjelovali. No, s ovim vremenskim odmakom i u ovoj posebnoj prigodi, mogu ispričati kako se to dogodilo”, rekao je Vlado Marić.

“General je bio drzak”

“Helikopter generala Aksentijevića je prizemljen na području Slunjskih brda od strane naših snaga. On je prebačen u džip i krenuo je preko Karlovca prema Lučkom, pratila su ga dva transportera, vojnici, podoficiri i oficiri JNA. Mi smo putem radio veze dobili informaciju da jedna vojna kolona ide pored naše baze u Lučkom i nismo htjeli dozvoliti da tek tako prođu pored nas. To nam je bilo ispod časti, da neprijateljska kolona prolazi pored nas. Zaustavili smo ih u suradnji s prometnom policijom, a da nismo ni znali tko je u džipu. Primijetili smo visoko pozicioniranog oficira koji je bio drzak, rekao je ‘kakvo je to ponašanje? Ja sam general Aksentijević. Što vi tražite ovdje??’ Možete misliti koliko smo bili sretni, jer smo došli u priliku zarobiti jednog visokog oficira JNA, to je bio drugi general koji je zarobljen u Domovinskom ratu (prvi je bio Krstevski koji je zarobljen kod Gospića). I moram s ponosom podsjetiti da neprijatelji u ratu nikad nisu zarobili nijednog našeg generala. Javili smo nadređenima koga smo zarobili, on je odvezen u Remetinac i poslije je razmijenjen za gospodina Kikaša”, ispričao je Marić tijek događaja. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI