SPECIJALAC I VOJNIK UMRLI NAKON FIZIČKOG NAPORA, ALI KAKO? Sindikat policije traži izmjenu pravilnika te strože specijalističke preglede

Foto: HV/J. Cindrić

Ne stišava se drama zbog iznenadnih smrti u državnim službama, objavilo je Dnevno.hr.

I rekreativno trčanje na vojnom učilištu završio je kobno: 43-godišnji pripadnik Zapovjedništva za kibernetički prostor Oružanih snaga preminuo je u ambulanti nakon tjelovježbe; reanimirali su ga sat vremena, ali bezuspješno.

General bojnik Boris Zdilar rekao je da “po kliničkoj slici je ukazalo na akutni infarkt miokarda ili tromboemboliju, emboliju plića ili disekciju aorte, za sada ne možemo više reći”.

“Kolega pokojni je pregledan prije par mjeseci jer imamo svake tri godine periodičke preglede djelatnike i bio je potpuno zdrav. Bez ikakvih ograničenja”, dodao je Zdilar.

Prije dva tjedna nakon trčanja umro specijalac iz ATJ LučkoPočetkom mjeseca, pripadnik ATJ Lučko srušio se tijekom obuke, dan kasnije je preminuo. Njegovom kolegi također je pozlilo, završio je u bolnici. MUP još čeka nalaze o smrti pripadnika elitne postrojbe, dok je drugi još u bolnici i stabilno je.

Pregledi se obavljaju, ali da bi trebali biti stroži, kaže sindikat policije.

Branko Koren, zamjenik predsjednika Sindikata policije Hrvatske rekao je za RTL da “apeliramo prema Ministarstvu, odnosno prema ministru i prema ravnatelju da dođe do izmjene pravilnika i da se pojačaju specijalistički pregledi, pogotovo kad se radi o policijskim službenicima koji prolaze obuku vezanu za ATJ”.

Da su potrebni kvalitetniji specijalistički pregledi slaže se i profesor Dragan Primorac, jer smatra da je to posebno važno kod osoba koje se bave sportom, a u obitelji su već imali slučajeve zatajenja srca.

“Mlade osobe koje se bave sportom imaju do 4 puta povećani rizik od iznenadne srčane smrti od njihovih kolega iz populacije koji se ne bave zahtjevnim sportovima. Mi kad govorimo o pripadnicima ATJ Lučko onda se radi o iznimno zahtjevnim aktivnostima, oni bi morali raditi kardiološke preglede”, zaključio je Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice “Sveta Katarina”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI