SNIMLJEN FILM O HRVATSKOJ ‘MAJCI HRABROSTI’: U Domovinskom ratu izgubila je četiri sina i zeta

screenshot

O majci koja je u Domovinskog ratu izgubila četiri sina, koji su poginuli braneći domovinu, Kati Šoljić, sada je snimljen i film.

Dokumentarni film “Kata Šoljić – Junakinja Domovinskog rata” te knjige “Junakinje Domovinskog rata” i “Marko Miljanić – zapovjednik obrane Škabrnje” autora Mladena Pavkovića predstavljeni su u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

“Žena koja je do kraja svog života bila na braniku hrvatske domovine i koja je umrla sa željom – ne zaboravite one koji su stvarali hrvatsku državu”, rekao je Mladen Pavković, autor filma i knjiga.


U Domovinskom je ratu izgubila četvoricu sinova: Niku, Ivu, Miju i Matu te postala simbol patnje i hrabrosti hrvatskih majki u Domovinskom ratu. Mediji su je još nazivali i majka hrabrosti ili majka courage.

Rođena je u Donjem Vukšiću kod Brčkog, 1922. godine, u siromašnoj obitelji. Oca je izgubila kad je imala 13 godina, a majku malo kasnije. Početak Domovinskog rata dočekala je u opkoljenom i razrušenom Vukovaru.Dok je u Domovinskom ratu izgubila četiri sina i zeta, još u Drugom svjetskom ratu i poraću strijeljali su joj četiri brata.

“Ja sam Kata Šoljić, Hrvatica, majka iz Vukovara. Imam 79 godine, rodila sam i odgojila šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje Domovine Hrvatske od srpskog agresora u ovom Domovinskom ratu 1991. godine. Od istih neprijatelja stradala su mi četiri nedužna brata u Drugom svjetskom ratu, a suprug mi je čudom ostao živ. Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj”, govorila je svojevremeno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI