SJEĆANJE NA SMRTONOSNI NAPAD U BIOGRADU NA MORU: U sekundi ubijeno pet mladih kupača!

Foto: Screenshot

Velike su šanse da turisti koji uživaju na plaži Soline u Biogradu na Moru ne znaju o tragediji koja je to prekrasno mjesto 14. lipnja 1993. godine zavila u crno. Niti previše Hrvata ne zna za petero mladih ljudi koji su lijepo vrijeme tog dana odlučili iskoristiti za kupanje, sunčanje i uživanje na toj plaži. Na žalost, isti taj dan pobunjeni Srbi odlučili su iskoristiti za smrtonosni napad na Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan.

Lidija Vrankulj, Danijela Vidaković, Marijan Polić, Jozo Tomić i Karlo Paić bili su jedni od mnogih koji su raširili ručnike i osvježavali se u moru:

“Bio je lijep, sunčan dan, rano poslijepodne. Na Solinama je bilo na desetke mladih ljudi, momaka i djevojaka, nešto malo starijih. Netko se kupao, netko se na obali sunčao i izležavao, igrala se briškula, sjedilo se, ćakulalo. Ništa nije slutilo na tragediju”, ispričao je svjedok događaja Sebastian Perišić Mofa.

A onda, snažan prasak i detonacije. Napad je bio potpuno nepotreban i neočekivan. Na mjestu su poginula tri pripadnika specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske, Marijan, Jozo i Karlo koji su tog dana bili na kao i 23-godišnja Lidija Vrankulj i Danijela koja je za desetak dana trebala maturirati.

Hrvatska braniteljica Gordana Šarić koja je lani sudjelovala na drugom znanstveno stručnom skupu “Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu”, kazala nam je kako je tom prilikom sa koautorom Boranom Ivanovićem predstavila doprinos pirotehničara civilne zaštite u obrani biogradskog područja tijekom Domovinskog rata. Svjedočanstvo Borana Ivanovića koji je kao pirotehničar nakon napada bio poslan na biogradsku plažu, kaže nam Gordana Šarić, bilo je vrlo potresno.“Zatekli smo samo razbacanu odjeću, obuću, pribor za plažu, džip, tragove krvi, tzv. zvončiće te kumulativnog i fragmentalnog djelovanja eksplozivnih granata. Zbog svega viđenog na plaži bili smo na trenutak pomalo u šoku”, opisao je Boran Ivanović i prisjetio se pronalaska prve žrtve.

“Muškarac na molu leži potrbuške glavom okrenut prema obali u kupaćim hlačama. U desnoj ruci su šlape za plažu i sunčane naočale, u lijevoj uredno složen ručnik i kratke hlače. Pristupamo. Ne diše, nema bila, tragovi su očiti. Lijevo pored glave nekih 50 cm karakteristična rupa kumulativnog punjenja i zvjezdasti trag čeličnih kuglica. Desno po boku isti takav trag. Pomislio sam, imao bi neke šanse da je stajao na nogama”.

Ivanović je potom opisao pronalazak još jedne žrtve:

“Žao mi je reći, ako to nekog može utješiti, smrt je bila trenutna. Takvu eksploziju pored glave i boka na toj blizini ne može se preživjeti.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI