S KOPNA, MORA I IZ ZRAKA! ‘CRNI PETAK’ ZA DUBROVNIK: Mladi Pavo je autor fotografije koju gledate. Tog dana je ubijen.

screenshot

Naslovnu fotografiju koju gledate neposredno pred smrt od minobacačke granate, fotografirao je 22-godišnji fotoreporter Pavo Urban, suradnik Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije.

screenshot

Smrt u staroj jezgri

Bio je to najžešći napad na Dubrovnik, na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca 1991. godine, a Pavo se našao među 19 stradalih branitelja i civila. Poginuo je nedaleko od Orlandovog stupa prilikom fotografiranja intenzivnog granatiranja samog središta grada, zaštićenog od UNESCO-a kao dijela svjetske baštine.

Srđ se branio bombama

Pripadnici srpskih i crnogorskih postrojbi JNA, pojačani četničkim dobrovoljcima i potpomognuti ratnim zrakoplovstvom i brodovima Jugoslavenske ratne mornarice smještenim u Boki Kotorskoj napali su Dubrovnik svim raspoloživim sredstvima. Napad s kopna, mora i iz zraka krenuo je u ranim jutarnjim satima topničkim udarom na utvrdu Imperial na Srđu. Hrvatski branitelji koji su poštivali primirje, nisu pretjerano reagirali na prethodna pregrupiranja srpske vojske, pa su napad dočekali prilično nespremni. Unatoč tome, prilikom obrane utvrde na Srđu, bombom su uspjeli raznijeti kupolu tenka koja je neprijatelje prilično obezglavila i koja je bila prisiljena čekati pomoć. Upravo zbog neuspješnog osvajanja Srđa, iz odmazde su krenuli siloviti udari na staru jezgru samog Dubrovnika.Ubijanje povijesti

Na povijesnu gradsku jezgru palo je više od tisuću granata, oštećeno je više od 460 zgrada, a devet dubrovačkih palača nestalo je u požaru izazvanom napadom agresorske srpsko-crnogorske vojske.

Unatoč silini razaranja, pri čemu je samo na franjevački samostan ispucano 37 projektila, svi napadi na Dubrovnik, su uspješno odbijeni.

Veliki doprinos HOS-a

Tog petka na prvim crtama obrane nalazilo su se točno 163 branitelja, pa je njima u čast 16. siječnja 1992. godine osnovana 163. brigada HV-a koja je ime i dobila po točnom broju branitelja koji su 6. prosinca 1991. obranili Dubrovnik. Svakako treba napomenuti i sudjelovanje 9. bojne HOS-a bez čijeg doprinosa ovaj grad toga dana ne bi dobio rat.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI