RAVNODUŠNI HRVATI: Zašto se Dan državnosti smatra samo neradnim danom?

Foto: Darko Tomas / CROPIX/ilustracija

Dan državnosti vodeći je praznični dan svih zemalja svijeta i uistinu je rijetkost da stanovnici zemlje koja ga obilježava, ne znaju o kojem je datumu riječ i što se to zapravo slavi.

Kao i u mnogim situacijama, Hrvatska je i u ovom slučaju izuzetak, pa veliki broj Hrvata zna o čemu je riječ samo zahvaljujući kalendaru u kojem je masnim slovima otisnuto da je 30. svibnja neradni dan – Dan državnosti. Sa sigurnošću znaju o kojem se datumu radi hrvatski branitelji i članovi političkih stranaka s domoljubnim predznakom, dok tinejdžeri i općenito mlađa hrvatska populacija – gotovo uopće ne znaju što se dogodilo na današnji dan prije 32 godine.

Pomutnja i vrludanje s datumima smatraju se najvećim razlogom zbog kojeg Hrvati više ne znaju što na koji dan obilježavaju i slave. Dan državnosti do 2001. godine slavio se 30. svibnja kao spomen na utemeljenje prvog demokratski izabranog Sabora. Promjena je došla s Vladom Ivice Račana, pa se od te godine kao Dan državnosti obilježavao 25. lipnja (dan kad je 1991. godine Sabor donio ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Hrvatske) a 30. svibnja obilježavao se kao Dan Hrvatskoga sabora i radni je dan. Tada je uveden Dan neovisnosti, koji se obilježava 8. listopada jer je na taj dan 1991. godine Sabor jednoglasno donio odluku o raskidu državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

No, to nije bio kraj mijenjanjima datuma… U svojoj posljednjoj predizbornoj kampanji, HDZ je najavio vraćanje na staro, što je prije dvije godine i učinjeno, pa se tako od tada Dan državnosti obilježava na današnji dan.

Osim prečestih izmjena, najveću ravnodušnost prema ovom značajnom datumu Hrvati su osjetili 2013. godine primitkom u Europsku uniju kada su ulazak u ovu veliku zajednicu protumačili “gubitkom integriteta i identiteta”. Kada se svim ovim činjenicama pridoda i ona da su Hrvati nezadovoljni svojim ekonomskim prilikama, političkim podjelama i posvemašnjoj nesigurnosti kao posljedice nesređene političke scene – lakše je shvatljivo zašto se mnogi pitaju – zbog čega danas trgovine rade skraćeno ili su potpuno zatvorene.Facebook Comments

Loading...
DIJELI