RATNA TRAGEDIJA GOSPE IZ ŠKABRNJE: Odrezali su joj glavu i pored nje ostavili krvavu sjekiru

Foto: Zoran Ražov

Obilazeći svetišta, katolički vjernici danas slave Veliku Gospu. Da je Gospa Hrvatima jedna od najvećih svetinja, srpski neprijatelj je tijekom ratnih 90-tih to jako dobro znao.

Napadajući sela, mjesta i gradove, gotovo obavezno rušene su i paljene crkve, a nerijetko bi stradao i kip Majke Božje.

Ni Škabrnja nije iznimka. Ubijajući sve što im se našlo na putu, četnici su s osobitim zadovoljstvom okomili na vjerska obilježja:


“Čak su i grobove oskvrnuli valjda tražeći zlatninu po kovčezima. Nisu imali mjere u iživljavanju ni nad mrtvima, pa su čak ubili jednog psa i ostavili na kosti pokojnika u jedan grob”, ispričao je za Zadarski list Šime Ražov iz Škabrnje dodajući kako sada u zidu u dijela crkve postoji uređen prostor za sjećanje na žrtve, civilne i vojne.

“Vide se tragovi na kipu, odsjekli su Gospi glavu i tu glavu nikada nismo uspjeli pronaći. A ova sjekira, bila je sva krvava. Na dršci ima urezanih deset crta, po pet sa svake strane. Pretpostavljamo da su njome ubili desetoro ljudi. Ubijali su ljude dum-dum mecima, preko jedne je žene bio prešao tenk, ubili su jednog mladića, odrezali mu uho, umotali u salvetu i stavili mu u džep…. Strašna i nezamisliva zvjerstva”, ispričao je Ražov.Foto: Zoran Ražov
Facebook Comments

Loading...
DIJELI