PUKOVNIK HV-a S BANOVINE ZDRMAO TV STUDIO: Progovorio o potresu na drugi način

Umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan i sam je na svom domu osjetio posljedice katastrofalnog potresa čije će saniranje i obnova zasigirno potrajati godinama.

Banovina, područje jugozapadno od Siska u sastavu Sisačko-moslavačke županije, poznata je kao jedna od najzanemarenijih regija u Hrvatskoj još od okončanja Domovinskog rata, a zadah bitaka i žestokih borbi u njoj se osjeća i danas gdje je i prije potresa nemali broj kuća bio izrešetan od metaka.

Oduvijek brinuo o Banovini, a i upozoravao…

Orkan, vlasnik zavidne dokumentacije srpske vojske pronađene nakon Oluje, nikada nije prestao istraživati zločine počinjene na tom području, pa je tako često DORH-u servirao “gotove slučajeve”, no o Banovini je brinuo upozoravajući na nužnost vraćanja života u tu regiju i nužnost obnove.

Od potresa, pa do danas, ovaj je veliki vojnik upregnut u pomaganje svojim suborcima i prijateljima stradalima u potresu, a najviše se angažirao oko pomoći branitelju pravoslavne vjeroispovijesti iz Jošavice čiji je dom teško nastradao.Obratio se i Trutu

Najviše o svemu Orkan je ispričao u posljednjoj Bujici gdje je vrlo izravno prozvao političare i institucije koje smatra odgovornim. Između ostaloga, ispričao je kako su mu krov sanirali navijači:

“Prvi su mi u pomoć došli navijači Torcide, s područja Šibenika, Vodica, Mokošice i Hercegovine… Doslovce su “pojeli” tu ciglu, rasturili dimnjake do kraja i krenuli sve čistiti… Ja sam inače navijač Dinama, a ti dečki su mi nesebično pomogli, radili su nekoliko dana na mojoj zgradi, pa na susjednoj zgradi i na još jednoj…”

Zbog ružne poruke upućene navijačima, Orkan je bio prilično žestok prema šefu Civilne zaštite Damiru Trutu…

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI