PROSLAVA ĆE ZAVRŠITI IMPOZANTNO: Poginuli vitezovi u akciji Miljevci dobit će spomenik kakav zaslužuju!

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

Trideseta je obljetnica oslobođenja Miljevačkog platoa od velikosrpskog agresora. Središnji dio svečanosti održat će se u utorak, iako brojne manifestacije u sklopu obljetnice traju još od vikenda.

Središnji program obilježavanja na Miljevcima započinje  u 18:30 sati svetom misom u crkvi Imena Isusova u Drinovcima koju predvodi biskup mons. Tomislav Rogić, nakon čega će uslijediti odrješenje za poginule branitelje.

Potom će u 19.40 sati uslijediti velika svečanost i otkrivanje spomenika poginulim braniteljima, rad akademskog kipara Petra Barišića, predstavlja slovo ‘M’ u glagoljici a u koja su ugravirana imena poginulih branitelja, kazao je predsjednik Udruge 142. drniške brigade Dragan Radeljak za Radio Drniš.

Akcija je počela u ranim jutarnjim satima 21. lipnja te je trajala do jutra 22. lipnja. Hrvatska je vojska tako u samo 24 sata oslobodila 108 četvornih kilometara teritorija.

Akcija Miljevci bila je  jedna od prvih velikih akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu u kojoj su sudjelovali pripadnici 4. bojne 113. brigade te dijelovi 3. bojne 142. brigade, policije i Vojne policije.U samoj akciji poginulo je šest hrvatskih branitelja, a od posljedica ranjavanja u idućih nekoliko dana još su dvojica pripadnika hrvatske vojske preminula. U akciji Miljevci život za hrvatsku slobodu dali su: Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić i Ante Škopljanac. Tijekom Domovinskog rata mučki je ubijeno i osam miljevačkih civila.

Osmorici miljevačkih junaka koji su položili svoje živote u obrani Hrvatske neka je vječna slava i hvala.

Foto: Radio Drniš

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI