PRIZNANJE ZA HEROJE U BIJELIM KUTAMA: Fascinantan broj dragovoljaca među djelatnicima

Foto: Milan Pišković

Općoj bolnici “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu, u utorak, 28. ožujka, svečano je uručeno tradicionalno priznanje hrvatskih branitelja – Junak hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, koje dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91(UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata.

“Riječ je o jednoj od najvećih ratnih bolnica, čiji su djelatnici od prvih dana velikosrpske agresije bili na samim crtama bojišta, od 1991.-1995., dali nemjerljiv doprinos, a pored vojnika i civila iz ovoga kraja, ovdje su do okupacije Bosanske Posavine zbrinuti i ljudi s tamošnjeg područja. S ovim priznanjem još smo jednom željeli istaknuti doprinos njihovih liječnika i ostalog zdravstvenog osoblja i jednostavno im kazati hvala”, naglasio je Mladen Pavković, predsjednik UHBDR91., koji je i uručio ovo priznanje

Tijekom Domovinskog rata u ovoj je bolnici zbrinuto oko 7900 ranjenika, među kojima i veliki broj žena, djece i staraca.

“Svako priznanje nam je drago, a ovo posebno, jer nas vraća u dane ponosa i slave, a kako vrijeme ide mnogi su već i zaboravili kroz kakav smo pakao prošli tijekom Domovinskoga rata, tim prije jer nam je bojišnica bila i u samome gradu”, kazao je zamjenik ravnatelja ove bolnice prof. dr. Boris Hrečkovski, koji je i sam sudionik Domovinskoga rata.

Glavna sestra Željka Dujmić podsjetila je na najteže trenutke iz 1992. godine kada je 44 njihova liječnika, 33 medicinske sestre i više od šezdesetak djelatnika drugih struka dragovoljno pristupio u vojne postrojbe, prije svega u 108. i 157, brigadu Hrvatske vojske, ali i u druge vojne jedinice s kojima su bili na bojištima diljem Hrvatske.Na dodjeli priznanja bio je nazočan i Mario Filipi, 100 postotni hrvatski ratni invalid, koji se prisjetio dana koje je za vrijeme rata proveo u ovoj bolnici, kad je ostao bez ruke i noge.

“Nikada neću zaboraviti stručnost i pažnju djelatnika bolnice, kad nam je bilo najteže”, rekao je.

Inače, dosad je ovo visoko braniteljsko priznanje dodijeljeno prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, Marku Babiću, generalu Blagi Zadri, (posthumno), vukovarskoj ratnoj bolnici, generalima Gotovini i Markaču, Kati Šoljić, Marku Miljaniću iz Škabrnje, ratnom pilotu Danijelu Boroviću, pripadnicima 7. gardijske brigade “Puma” i drugima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI