PREŽIVIO STRELJANJE UOČI BOŽIĆA ’91.: Umjesto blagoslova, u kuće im nahrupili četnici…

Snimka zaslona

Nedaleko Benkovca smješteno je selo Bruška, a unutar njega zaseok Gornji Marinovići čiji su stanovnici doživjeli jednu od najtežih sudbina u Domovinskom ratu.

Uoči katoličkog Božića, 21.12.1991. lokalni su četnici iz kuća izvukli 10 civila i streljali ih pred pragom. Među pobijenim Hrvatima, našao se i Srbin Svetozar Drača koji nije pošteđen samo zato što je normalno živio sa svojim hrvatskim susjedima.

Ipak, streljanje je nekim čudom preživio Ante Marinović koji je za medije ispričao kako su tu večer su u njegovu kuću upala  “tri naoružana pripadnika milicije Krajine”s automatskim puškama u rukama dok su on, njegov brat, otac, tetak i susjed Sveto Drača kartali i pili:

„Rekli su: ‘Dižite se sa stola, hajde vanka’, izveli nas iz kuće, poredali pred zid i počeli pucati. Sveto i tetak Petar su počeli trčati pa su pucali na njih i ubili ih na vratima dvorišta. Ja sam ranjen s pet metaka, pao sam na zemlju i izgubio svijest. Kada sam se osvijestio, vidio sam oca i brata mrtve kraj sebe”, ispričao je Ante Marinović.

U bolnici u Kninu saznao da je u napadu na Brušku ubijeno još šest civila – Ika, Dragan, Stana, Manda, Krste i Draginja Marinović.„Oni su došli dite moje nešto poslije Dnevnika i pobili koga su god uvatili. Sve je tu bilo pobito, mrtvo. Jednu su gluhonijemu ženu ubili i nevistu joj isto. Ja nisan mogla bižat, mene je kralježnica i tada bolila pa zidove nisam mogla priskakat. Onda smo se mi tu pod kuću sakrili ja, jedna žena i jedna mala ranjena što joj je ruka samo na jednoj žilici visila. Mala plače, a mater joj govori ‘muči, dite, muči da nas ne čuju, doći će Sveto, naš poštar, vodit ćete u Benkovac’. Ne znan kako san se tad spasila i kako je živa glava ostala na ramenima”, izjavila je Jeka Martinović.

Presudom Vrhovnog suda RH, koja je postala pravomoćnom u travnju 2002. godine, potvrđena je prvostupanjska presuda Županijskog suda u Zadru kojom je hrvatski državljanin Aleksandar Olujić (1969.) zvani Aco, rođen 4. siječnja 1969. godine, u odsutnosti proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Krivično djelo počinio je na način da je 21. prosinca 1991. godine, oko 20:10 sati, zajedno s još dvojicom neidentificiranih pripadnika tzv. „Milicije SAO Krajine“ došao u bruški zaselak Gornji Marinovići te započeo krvavi pir u kojem je u samo 20-ak minuta na jedan izuzetno svirep i brutalan način počinio zločin koji je u crno zavio Gornje Marinoviće i Brušku.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI