Predsjednik Milanović obavio zanimljiv razgovor na Pantovčaku: Primio ratnike HVO-a iz Brčkog

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u utorak s predstavnicima udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Brčko distrikta iz Bosne i Hercegovine. Na sastanku su bili predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Brčko distrikta, Udruge obitelji branitelja, poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne Brčko i Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata ”Udruga HVIDR-a Ravne Brčko”, kao i ratni zapovjednik 108. pješačke brigade Hrvatskog vijeća obrane Ravne Brčko.

 

Ratni zapovjednik 108. pješačke brigade HVO-a Ravne Brčko Ivo Filipović podsjetio je na ratni put brigade koja je osnovana u ožujku 1992. u Bosanskom Brodu, ali službeni datum osnutka postrojbe smatra se 11. svibnja 1992. godine pa su za svibanj predsjedniku najavili i svečano obilježavanje osnutka. Govoreći o ulozi brigade, koja je bila ustrojena od tri hrvatske i tri bošnjačke bojne, naglasili su kako je u teškim uvjetima branila tridesetak hrvatskih sela s oko 20 000 stanovnika te zaslužna što srpske snage iz BiH u proljeće 1992. nisu ovladale cijelom Općinom Brčko.

Iako je u početku bila sastavljena od Hrvata i Bošnjaka, početkom 1993. godine podijeljena je na 108. pješačku brigadu HVO-a Brčko i 215. motoriziranu brigadu Armije Bosne i Hercegovine. Nakon podjele postrojbe, kazali su, 108. brigada HVO-a bila je izložena stalnom pritisku bošnjačkog političkog i vojnog vodstva da se preimenuje i stavi pod nadzor 2. korpusa Armije BiH. Ali, uspjeli su ne samo sačuvati svoja obilježja, stijeg i dostojanstvo hrvatskog naroda, nego i izbjeći sukob između Hrvata i Bošnjaka Općine Brčko sve do kraja rata, rečeno je na sastanku.

Hrvatski general slavi rođendan, a njegove izjave se i danas pamte: ‘Zoran je čist, vjerujte mi’Osim ratnog zapovjednika 108. pješačke brigade HVO-a Ravne Brčko, na sastanku su bili predsjednik Udruge obitelji branitelja, poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne Brčko Ivo Anđelović, predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata ”Udruga HVIDR-a Ravne Brčko” Mirko Zečević-Tadić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Brčko distrikta Anto Jerković i nositelj odlikovanja Red hrvatskog pletera Mijo Josipović.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, izvijestio je Ured predsjednika Republike Hrvatske.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI