Povjesničar objasnio tko je Stojan naoružan snajperom na fotografiji iz 1993.

Strani dragovoljci kao sudionici Domovinskog rata, u Hrvatskoj su tema o kojoj se rijetko govori.

Strani dragovoljci kao tabu tema

Iako je njihov doprinos u oslobađanju zemlje neosporan, bez povjesničara Tomislava Šulja koji o njima zna i piše puno, strani bi dragovoljci bili pretvoreni u tabu.

Sjajnu kolekciju priča i fotografija vezanih uz ovu skupinu branitelja, Šulj dijeli na svojoj stranici Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata, pa tako iz mjeseca u mjesec možemo doznati o njihovim djelovanjima po hrvatskim bojišnicama tijekom 90-tih.

Bugarin Stojan GogovZa mjesec veljaču, Šulj opisuje fotografiju nastalu u zaleđu Novigrada 1993. godine. Na njoj Bugarin Stojan Gogov koji drži snajper nakon bitke na tom području pozira sa suborcima iz 5. gbr HV-a.

“Naime, 10. veljače 1993., zbog jačine srpskog protunapada u namjeri da povrate područja koje su hrvatske snage oslobodile u operaciji “Maslenica”, ustrojena je Taktička grupa 5. gbr HV-a, koji su noću prebačeni autobusima do Lučkog, a potom helikopterima u zadarsko zaleđe, gdje su izravno uvedeni u borbu na potezu Kašić – Novigrad, gdje su već ogorčene borbe vodili pripadnici Taktičkih grupa 2. i 3. gbr HV-a. Uz mnogo žrtava, i dugotrajne borbe koje su se protegnule tijekom cijele 1993. godine, područja oslobođena u operaciji “Maslenica” ipak su obranjena, a što je bio jasan smjerokaz za obje zaraćene strane kako će okončati velikosrpska agresija na teritoriju Republike Hrvatske”, objašnjava Tomislav Šulj.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI