OTKRIVENA SU IMENA RATNIH ZLOČINACA KOJI SU POBJEGLI U SRBIJU: Jednoga od njih zvali su Maljić jer je žrtve ubijao maljem

Screenshot

Bosna i Hercegovina doznala je imena najtraženijih ratnih zločinaca koji su utočište našli u Srbiji, a čija su lica na crvenim tjeralicama Interpola.

Neki od njih su optuženi za genocid, drugi su formalno pod istragom, a ima i onih koji su pravomoćno osuđeni za zločine protiv čovječnosti.

Posljednji koji je iz BiH pobjegao u Srbiju je predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić, ratni komandant 65. zaštitnog motoriziranog puka pri Glavnom štabu Vojske RS. Osim njega, donosi Istraga.ba, u Srbiji su se skrasili Dušan Kornjača, Svetozar Kosorić, Momir Savić, Milisav Gavrić, Zoran Obranović Maljić, Drago Samardžija, Tomislav Kovač, Novak Đukić i Mirko Todorović Banana.


Bošnjake posebno ljuti Dušan Kornjača koji je optužen za krivično djelo zločin protiv čovječnosti svoj mir pronašao u Srbiji, a koji je prošle godine objavio video na kojem veliča četništvo:“Identične sve su priče, oko borbe za Čajniče. Među prvim puče puška, u rukama brata Duška. Gdje Kornjača Duško stig’o, teško ko će stići, njemu treba spomenik za života dići”, pjeva Kornjača na opće oduševljenje prisutnih. Iako je za njim raspisana crvena Interpolova potjernica, ovaj optuženik za ratne zločine slobodno živi u Novom Sadu. Poznat je i video zapis iz 1992. godine na kojem Kornjača objašnjava zašto su “muslimani ubijali muslimane”.

Posebno zloglasno ime na Interpolovom spisku je ime Zorana Obrenovića “Maljića”. Nadimak je dobio jer je svoje žrtve, između ostaloga, ubijao maljem. Obrenović je bio pripadnik zloglasnog Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske s kojim je 10. srpnja 1995. godine umarširao u Srebrenicu. Šest dana kasnije, ta jedinica je na Vojnoj ekonomiji Branjevo strijeljala najmanje 1200 zarobljenih Bošnjaka.

Foto: Istraga.ba
Facebook Comments

Loading...
DIJELI