Otkrivamo ime i prezime osobe odgovorne za smrt hrvatskog pilota Miroslava Perisa!

screenshot

Miroslav Peris je u studenom 1992. napustio JNA i odmah se stavio na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Kobnog 14. rujna 1993. pilot Peris javlja se dragovoljno za akciju protiv agresora, koji je tih dana slao smrtonosne projektile po Sisku, Zagrebu, Karlovcu…

Nakon što je obavio zadatak na Kordunu, na povratku ulijeće u tzv. puščanu prašinu. Mehanizam na avionu je oštećen, a hrabri pilot, pokušavajući spasiti sebe i zrakoplov, povećava visinu letenja. Na toj visini (u Domovinskom ratu letjelo se na ekstremno niskim visinama radi radara) „lovi” ga neprijateljski radar i obara raketom.

Video snimka koje se prisjetimo na svaku godišnjicu smrti hrvatskog pilota, pokazuje olupine hrvatskog borbenog aviona, a kao svjedoka koji se među prvima pojavio na mjestu nesreće – Bogdana Rkmana. Kraj ostataka srušenog aviona šetkao se u društvu Martićevih milicajaca i komandanta brigade Vojske Srpske Krajine. Dožupan Rkman iz redova srpske manjine u šarenoj vojnoj odori stoji kraj zelene ‘kampanjole’ (JNA jeep).

Iživljavanje nad mrtvim, hrvatskim pilotomSnimka obiluje gnušanjem četnika nad mrtvim pilotom pri čemu se nižu uvredljivi i ponižavajući komentari na račun poginulog Perisa, Hrvatske, ali i tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Tako se jedan od srpskih vojnika noseći kukuruz obratio novinaru: ”Je li Miroslav baš morao brati kukuruze avionom? Kod nas na Kordunu se to radi kombajnom! Javi da je pilot ostao bez dva dihtunga i da mu ih moraju poslati jer se bez njih ne može vratiti nazad u Zagreb!”

Razdragana gomila koja je skupljala komade olupine aviona i po rukama prevrtala stvari pokojnog Miroslava Perisa, neprestano se izrugivala poginulom pilotu: ”Poručite Tuđmanu da nam pošalje i onaj jedan avion što ga imaju! Hrvatsko vazduhoplovstvo je na srpskom tlu. 50 posto riješeno”, kazuju aludirajući na činjenicu da je Hrvatska tada imala samo dva borbena aviona, ‘Osvetnik Vukovara’ i ‘Osvetnik Dubrovnika’.

Dokument otkrio tko je odgovoran za rušenje aviona

Tko je odgovoran za naređenje i izvršenje rušenja jednog od dva aviona koje je Hrvatska tada imala, do danas je bilo nepoznato.

Ekskluzivni, originalni dokument glavnog štaba srpske vojske o unaprijeđenju Zobenice Dragana u čin poručnika, dostavio nam je umirovljeni pukovnik HV-a, Ivica Pandža Orkan. Dokument u sebi objašnjava razloge unaprijeđenja Zobenice Dragana:

„Izvršavajući sve postavljene zadatke u jedinici, pokazao je izuzetnu motivisanost za rad, vanrednu snalažljivost, hrabrost i iznad svega izvanredno znanje što je rezultiralo pogađanju aviona iznad teritorije Korduna gde je veoma umešno komandovao raketnim vodom 3. ssrb PVO „KUB – M”. U jedinici kojom komanduje služi za primer.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI