‘OPALI, LUKA!’ Prema Vukovaru su išla četiri aviona, a mladi 20-godišnjak ih je oborio dva: ‘Vidjelo se da municija ulazi unutra’

Foto/presnimio: Danijel Soldo / CROPIX

Kada su nakon višemjesečnih ophodnji naoružanih srpskih civila Vukovar počela zloslutno nadlijetati četiri neprijateljska zrakoplova, bilo je jasno da će doći do napada i da će se grad morati braniti kako god zna.

“Opali, Luka”, kazao je zapovjednik. I Luka je opalio i srušio dva aviona. Jedan se srušio kraj Marinaca, a drugi zadimljen i u niskom letu pao je na teritoriju Srbije. JNA koje je dotad već u nekoliko navrata borbeno djelovalo na položaje Zbora narodne garde na Principovcu, Starim i Novim Čakovcima te Opatovcu, pri čemu je bilo i nekoliko ubijenih i ranjenih pripadnika ZNG-a, bila je potpuno iznenađena jer im je hrvatska strana po prvi put uzvratila, i to vrlo precizno!

“Došla su četiri ‘galeba’, išli su oko silosa, kad su bili na nekih 800 metara visine iznad šume Đergaj dao sam Luki zapovijed. Bio je spreman, opalio je po prvom, vidjelo se da municija ulazi u zrakoplov, kida mu komade, drugi zrakoplov je okrenuo, dobio je i on. Taj prvi zrakoplov pao je između Pačetina i Bršadina, Srbi su odmah priznali da je pao, drugi je prisilno otišao”, ispričao nam je tadašnji zapovjednik obrane grada Ivica Arbanas.

Šest mjeseci prije vratio se s odsluženja vojnog roka

Radilo se o 20-godišnjem dragovoljcu iz BiH koji seprije samo šest mjeseci vratio iz Batajnice sa odsluženja vojnog roka u protuzračnoj obrani tadašnje JNA gdje je proglašen najboljim strijelcem u klasi.

Dva dana nakon obaranja zrakoplova kod Đergaja, Luka je kod Vodotornja skinuo još dva. Činio se nezaustavljiv, no na žalost, ovaj mladi heroj izgubio je život samo tri dana prije 20-rođendana. Poginuo je 20. rujna 1991. kada ga je, dok je postavljao mine, iznenadio silovit neprijateljski napad.Facebook Comments

Loading...
DIJELI