ON JE IZGOVORIO LEGENDARNU REČENICU: ”Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja“! Na bojištu je uvijek bio prvi

4.gardijska brigada

Andrija Matijaš Pauk rodio se 31.srpnja  u Marini kod Trogira gdje je pohađao osnovnu školu. Srednju dočasničku “Školu za oklopno-mehanizirane postrojbe (JNA) završio je u Banjoj Luci. U JNA je službovao po slovenskim vojarnama. Bio je profesionalni vojnik, stručnjak za tenkove i oklopnu borbu, te izvrstan sportaš u više disciplina.

Na početku Domovinskog rata i stvaranja Hrvatske vojske pridružio se brojnim dragovoljcima u obrani Hrvatske, u čijim je redovima njegovo vojno znanje bilo itekako dobrodošlo. “Vatreno krštenje” doživio je na Banovini, a potom dolazi u 4. gardijsku brigadu u kojoj je ostao do kraja. Kao zapovjednik jedne od satnija pokazao je iznimno ratničko umijeće i golemu hrabrost, a od prvih zarobljenih tenkova ustrojava oklopnu bojnu i postaje njezinim zapovjednikom.

Nakon uspješnih borbi za Dubrovnik  tijekom kojih je najzapaženiju ulogu odigrao prilikom oslobađanja sela Uskoplje i Golubovog kamena, nastavlja nizati pobjede na šibenskom i zadarskom bojištu  a u operaciji Maslenica biva čak triput ranjen u istom danu, no unatoč tome ne posustaje. Nizale su se akcije i operacije jedna za drugom – Zima 94, Skok 1 i  Skok 2 te  Ljeto 95 itd. Kao načelnik stožera uspješno vodi 4. gbr u pripremama za Oluju  a sa svojim tenkistima u Knin je ušao kao zamjenik zapovjednika te čuvene brigade HV-a.

Osobni predmeti general bojnika Andrije Matijaša Pauka, izložba “Domovinski rat” u Hrvatskom povijesnom muzeju.

 

Poginuo je 9. listopada 1995. tijekom akcije Južni potez u sukobu sa srpskim snagama u selu Podrašnica na ulazu u Mrk I toga posljednjeg dana rata bio je u prvim redovima predvodeći Četvrtu. Njemu u spomen ta ratna brigada Hrvatske vojske dobila je naziv Pauci, a njihova kninska vojarna također nosi njegovo ime. Jedno vrijeme je i  Mrkonjić grad nosio ime po njemu, Matijaševo. 4. gbr je u spomen na njega dobila naziv Pauci.U spomen na njega i nastavni centar za obuku u Sinju, kao i glavni trg u Marini, te kulturna udruga i kino dvorana nose njegovo ime.

Čin:

1992. – bojnik
stožerni brigadir
general bojnik, posmrtno

Dužnosti:
1991. – zapovjednik samostalne satnije
18. lipnja 1992. – zapovjednik Oklopne satnije 4. gbr
10. studenog 1992. – zapovjednik Oklopne bojne 4. gbr
1. listopada 1993. – načelnik oklopnih postrojbi 4.gbr
1. listopada 1994. – načelnik stožera 4. gbr
krajem srpanja 1995. – zamjenik zapovjednika 4. gbr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI