OD SRPSKOG VOJNIKA DO AMERIČKOG ŠPIJUNA: Kako je zapravo Momčilo Perišić oslobođen svake krivnje za ratne zločine

Foto: Reuters/PIXSELL

Na današnji dan, 06. rujna 2011. godine, Momčila Perišića čovjeka koji je uživao veliko povjerenje Slobodana Miloševića, haški tribunal osudio je na 27 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih nad Muslimanima u BiH 1993-1995. i nad Hrvatima u Hrvatskoj, odnosno zbog pomaganja opsade Sarajeva i pokolja u Srebrenici (gdje nije imao zapovjednu odgovornost) te nekažnjavanja raketiranja Zagreba 1995.

Momčilo Perišić je general-pukovnik i bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije koji je koordinirao vođenje agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Na početku ratnih sukoba u Hrvatskoj 1991. bio je zapovjednik Topničkog školskog centra u Zadru, a potom je postavljen za zapovjednika Bilećkog korpusa. Također, bio je zapovjednik u operacijama na području Mostara.

Samo dvije godine nakon ove odluke, Perišić je na opće nezadovoljstvo oslobođen krivnje po svim točkama optužnice i pušten na slobodu. Ipak, to mu nije donijelo mir. Viši sud u Beogradu ove ga je godine nepravomoćnom presudom proglasio krivim za špijunažu i suradnju sa američkom CIA-e. Preciznije, za odavanje vojne tajne osuđen je na tri godine zatvora.


Do ovakve presude je došlo jer je kao potpredsjednik srbijanske vlade u ožujku 2002. predao zapisnike sa sastanaka Kolegija načelnika GS VJ, označene vojnom tajnom, američkom diplomatu Davidu Johnu Neighboru, kojom prilikom ih je obojicu uhitila vojna služba sigurnosti, što je u to vrijeme bio diplomatski skandal međunarodnih razmjera. Perišić je, prema tadašnjim navodima medija, “predavao strogo povjerljive dokumente koji navodno govore o sudjelovanju pripadnika Vojske Jugoslavije u ratnim operacijama u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj”.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI