NIJE HTIO POSLATI HELIKOPTER ZA RANJENOG GORDANA LEDERERA: Silno se želi vratiti u Hrvatsku, ali ga je strah

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Umirovljeni general-pukovnik JNA Andrija Rašeta danas ima 87 godina.

Od konca Domovinskog rata živi u Beogradu, a u jednom od posljednjih intervjua izjavio je kako “osjeća nostalgiju” te kako bi se kao čovjek rođen u Donjem Lapcu “rado vratio u Hrvatsku”.

Ipak, male su šanse da će Rašeta to i učiniti. Što zbog starosti, što zbog počinjenih zločina JNA, što zbog činjenice da Gordan Lederer koji je preminuo djelomično i njegovom krivnjom, nikada neće doživjeti Rašetine godine.


HRT-ov fotoreporter i snimatelj poginuo je 10. kolovoza 1991. godine kod Hrvatske Kostajnice nakon što je teško ranjen od snajperskog metka. Odmah nakon ranjavanja, uslijedila je panična borba za njegov život i poziv koji je Antun Vrdoljak uputio Andriji Rašeti moleći ga da ustupi vojni helikopter kojim bi se ranjeni Lederer prevezao u bolnicu. Međutim, Rašeta je to odbio, iako je taj podatak odlučno negirao.

“Pitajte Antuna Vrdoljaka za to! On i dandanas živi. Ja sam razgovarao telefonski s gospodinom Vrdoljakom nakon ranjavanja Lederera. Vrdoljak mi je rekao da hitno trebaju helikopter da prebace ranjenog snimatelja do bolnice. Rekao sam mu da nema problema, ali neka mi garantira da neće biti pucano na taj helikopter kada bude prelijetao iznad teritorija pod kontrolom HV-a. Na to mi je Vrdoljak odgovorio da on ne može dati nikakvu garanciju. Tada su ga odlučili prebaciti preko Sunje gdje im je putem i preminuo”, kazao je prije nekoliko godina za Večernji list.Tada je otkrio i da se silno želi vratiti u Hrvatsku, no kako se pomirio s tim da više nikada neće vidjeti rodno mjesto jer ga je “strah”.

“Život je važniji od nostalgije. Strah je veći! Iskreno vam kažem da se bojim vratiti jer velike su šanse da me netko prebije ili ubije. Meni to ne treba. Radije ću ostatak života boraviti u Beogradu nego da mi netko zbog emocija oduzme život”, kazao je Rašeta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI