NE ŽALE IZGUBLJENE DIJELOVE TIJELA! ‘Bili smo spremni umrijeti za Hrvatsku’

Foto: Screenshot/Twitter

Rusija ovih dana odlikuje mlade vojnike koji su se nakon jednomjesečne invazije na Ukrajinu vratili kao teški invalidi, bez ruku ili nogu.

Bezvoljna i blijeda lica mladića koji bez ushita na svojim bolničkim posteljama primaju odličja za hrabrost, za njih je težak povratak u brutalnu stvarnost koja im jamči ostatak života u invalidskim kolicima, bez posebne budućnosti i s doživotnim križem agresora na leđima.

Jesu li i njihova lica nakon stradavanja bila ovakva, koliko je odlikovanje pomoglo pri dizanju morala i je li gubitak dijela tijela nenadoknadiv, upitan je 100-postotni invalidi (druge skupine) Domovinskog rata, peterostruko ranjavanog Ivicu Šafarića koji je, između ostaloga, izgubio i jedno oko:

“Ako si na pravoj strani, onda se bez obzira na ranjavanje raduješ odlikovanju. Mi smo itekako bili na pravoj strani. Bili smo napadnuti i branili smo se. To što smo ostali bez ruke, noge, oka… Mi smo ionako bili spremni dati život za Hrvatsku”, kaže ovaj poznati bivši pripadnik Crnih mambi za Dnevno.

Što se ruskih vojnih invalida tiče, Šafarić ustvrđuje:“Velika je razlika između onoga što oni sada osjećaju i nas Hrvata koji smo ranjavani u ratu. Oni su agresori, napali su znatno manju, slabo naoružanu zemlju i sada se još u Rusiju vraćaju kao invalidi.  Za njih je to dvostruki poraz i zato tako izgledaju”.

Ivica Šafarić vlasnik je brojnih odličja, između ostalog je odlikovan i Ogrlicom kneza Domagoja:

“Bio sam iznimno ponosan kada sam dobio to odličje jer se ono dodjeljuje za posebno junaštvo, a takva se, barem u početku, nisu dijelila ‘šakom i kapom’. To odličje nikako nije mogao dobiti netko tko je sjedio u uredu, no posljednjih godina i takvi su ga dobili.”

Šafarić kao teški invalid Domovinskog rata kaže kako ratni invalidi međusobno “ne kukaju” zbog svog izgubljenog zdravlja:

“U 99 posto slušajeva nisam sreo suborca invalida koji je kukao zbog toga što je u ratu izgubio dio tijela ili na bilo koji drugi način izgubio zdravlje. Samo optimizam i veselje… Često se zezam i kažem ‘imam još jedno oko, kaj će mi drugo’. Ako se međusobno žalimo, onda se to tiče sveukupne atmosfere i odnosa hrvatske javnosti prema Domovinskom ratu”, zaključuje ovaj slavni heroj Domovinskog rata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI