NAŠI SU DEČKI SPREMNI ZA AKCIJU! Hrvatski vojnici idu na dalek put: Ministar Banožić otkrio što ih čeka

Foto: MORH/Tomislav Brandt

Pripadnici Hrvatske vojske nastaviti će sudjelovati u mirovnoj misiji na Kosovu, u pomorskoj operaciji Europske unije u Somaliji te u mirovnim misijama UN-a, odlučila je Vlada Republike Hrvatske.

U operaciji potpore miru KFOR na Kosovu Hrvatska sudjeluje od 2009. godine i do sada je u toj operaciji sudjelovalo 1358 pripadnika Hrvatske vojske.

“U 2023. i 2024. godini u operaciju potpore miru KFOR predlaže se sudjelovanje do 60 pripadnika Hrvatske vojske i do dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva“, rekao je ministar obrane Mario Banožić na sjednici vlade.

Osim Kosova, Hrvatski vojnici sudjelovat će i u operacijama u drugim dijelovima svijeta. Tako će Hrvatska sudjelovati i u operaciji  potpore miru EU NAVFOR Somalija ATALANTA u sljedeće dvije godine, s najviše 25 pripadnika Hrvatske vojske.

Riječ je o operaciji potpore miru kojom Europska unija na području Somalije i Roga Afrike provodi zadaće borbe protiv piratstva i zaštite humanitarnog brodovlja Svjetskog programa za hranu.Odlučeno je i da će u mirovnim operacijama UN-a u Libanonu biti do tri pripadnika HV-a, u Zapadnoj Sahari do pet pripadnika i u Indiji i Pakistanu do devet pripadnika. Također će se nastaviti sudjelovati u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 s do pet pripadnika.

“Radi se sudjelovanju protuminskih ronitelja Hrvatske ratne mornarice koji se ukrcavaju na brodove talijanske Ratne mornarice i obavljaju zadaće u području Sredozemlja i Crnog mora”, kazao je Banožić.

Ministar Banožić naveo je i kako se za operaciju potpore miru Europske unije “EU NAVFOR Somalija ATALANTA” u 2023. i 2024. godini predlaže nastavak sudjelovanja s do 25 pripadnika Hrvatske vojske, uz mogućnost rotacije.

Riječ je o operaciji potpore miru kojom Europska unija u području Somalije i Roga Afrike provodi zadaće borbe protiv piratstva i zaštite humanitarnog brodovlja Svjetskog programa za hranu.

Predložen je i nastavak sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacijama potpore miru Ujedinjenih naroda i to u: Libanonu do tri pripadnika, u Zapadnoj Sahari do pet pripadnika i u Indiji i Pakistanu do devet pripadnika, uz mogućnost rotacije.

Odluku o slanju vojnika u mirovne misije u svijetu mora potvrditi Hrvatski sabor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI