NAJTEŽI DAN ZA SLAVONSKI BROD: Samo od jedne ‘krmače’ poginulo šestero djece, pripadnik civilne zaštite prisjeća se tragičnih trenutaka

Foto: Screenshot

Na dan 3. svibnja 1992. godine Slavonski Brod proživio je nagori dan Domovinskog rata. Tada se oglasila sirena za opću i zračnu opasnost. Raketama i bombama gađana su radnička naselja, škole, bolnice, pa i vozila hitne pomoći. Život je tada izgubilo 16 osoba, dok ih je 60 ranjeno. Toga kobnoga dana u Kuhačevoj ulici na jednu od kuća pala je tzv. “krmača” od čije je eksplozije poginulo šestero djece. Najmlađi Marinko imao je samo godinu dana.

Hrvatskom branitelju, Josipu Staniću, odnijela je sve najmilije – djecu Andrijanu (8), Dalibora (5) i Marinka (1) te majku Katu i trudnu suprugu Željku.

Kao pripadnik civilne zaštite, Josip je obilazio skloništa i pomagao u zbrinjavanju stradalnika:

“Tog sam dana nosio djeci ručak u podrum. Nakon što su pojeli, pitao sam kćer hoće li mi pomoći da zajedno odnesemo posuđe, ali nije htjela, pa sam sve pokupio i odnio sam. Krenuvši natrag, nasred ulice zatekla me je avionska grmljavina i počelo je…” prisjetio se nesretni Stanić za magazin Oluja, dodajući kako “sanja da se djeca igraju po stanu”.

Nakon ove tragedije, Stanić više nije imao što za izgubiti.

Tri mjeseca je žalovao, a onda se iz Narodne zaštite prijavio u 157. brigadu Hrvatske vojske s kojom prolazi ratni put do mjeseca srpnja 1993. godine, nakon čega postaje pripadnik slavne 3. bojne 3. A gardijske brigade u kojoj ostaje do mjeseca ožujka 1994. godine. Grad Slavonski Brod dodijelio mu je Povelju počasnog građanina.Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u ratnim danima među najpogođenijim gradovima u Hrvatskoj. Najviše ih je život izgubilo upravo u svibnju 1992. godine, a za njihovo stradanje do danas nitko nije odgovarao.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI