Na današnji dan preminuo Gojko Šušak, ratni ministar koji je ustrojio HV

Foto: Ministarstvo branitelja

Na današnji dan, 03. svibnja 1998. godine, preminuo je hrvatski političar i ratni ministar Gojko Šušak.

Šušak je ovu zahtjevnu ulogu preuzeo u najtežim vremenima. Ministrom je postao dva mjeseca uoči pada Vukovara, a to je ostao sve do svoje smrti. Iako su uvjeti u kojima se zauzeo za ovaj resor bili gotovo nemogući, Šušak je nakon samo tri tjedna uspio ustrojiti Oružane snage Republike Hrvatske, te s tom istom vojskom nakon dugih pet godina osloboditi zemlju i stvoriti preduvjete za primitak u Europsku uniju.

Desna ruka Franje Tuđmana

Gojko Šušak bio je čovjek od najvećeg povjerenja tadašnjeg predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegova desna ruka u donošenju brojnih strateških odluka. Njegova smrt je primljena s nevjericom ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. William Perry, tadašnji ministar obrane SAD-a rekao je da je “Hrvatska izgubila velikog čovjeka”:

“Bio je moj prijatelj. Otišao je čovjek kakvog više nećemo vidjeti”, najupečatljivija je rečenica njegovog podugačkog govora.

Početkom 1996. godine dijagnosticiran mu je rak pluća. Nakon neuspjelog liječenja u SAD-u, liječenje nastavlja u Hrvatskoj, no bolest je jača. Uslijed naglog pogoršanja, Šušak je  preminuo 3. svibnja 1998. godine u Kliničkoj bolnici Dubrava u 53. godini života.Gojko Šušak rođen je 1945. godine u Širokom Brijegu kao šesto dijete Ante i Stane. Nakon završene Pedagoške akademije u Rijeci, uoči odsluženja vojnog roka 1968. godine napušta Jugoslaviju i odlazi u Kanadu. Šušak tamo zasniva obitelj i dobro posluje unutar svog privatnog biznisa, no u siječnju 1990. godine vraća se u Hrvatsku kada je bio sudionikom 1. općeg sabora HDZ-a održanom u Zagrebu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI