Na današnji dan Mate Boban je u Grudama proglasio Herceg Bosnu republikom: Petina BiH bila je pod njegovom kontrolom

Hrvatska republika Herceg Bosna proglašena je na današnji dan prije 27 godina, 28. kolovoza 1993. u Grudama. Bila je to jedinica sa svim državnim atributima koju je proglasio njezin prvi predsjednik Mate Boban.

Republici je od 1991. godine, kao “politička, kulturna, gospodarska i područna cjelina”, prethodila Hrvatska zajednica Herceg Bosna koja je obuhvatila tridesetak općina Hercegovine te zapadne i središnje Bosne s većimskim hrvatskim stanovništvom.

Status republike proglašen je na temelju kasnije odbačenog Owen-Stoltenbergova plana za podjelu BiH na tri nacionalne republike.

HR HB imala je svoja tijela vlasti, parlament, vladu, javna poduzeća, a ona su djelovala na na područjima koja je vojno nadziralo Hrvatsko vijeće obrane. Iznosila je ukupno 10.950 kilometara kvadratnih ili 21,4 posto Bosne i Hercegovine.

Formalno, prestala je postojati nakon Daytonskog sporazuma kada se stopila u Federaciju BiH, iako su pojedina njezina tijela nastavila su djelovati sve do kraja 1996. godine.No, iako je od njezinog proglašenja prošla gotvo tri desetljeća, i dalje je predmet brojnih polemika. Za Bošnjake ona je bila i ostala simbol hrvatskog separatizma i težnja za razbijanjem BiH, dok mnogi Hrvati iz Bosne i Hercegovine smatraju da je Herceg-Bosna dala je možda i presudni doprinos u borbi za opstankom hrvatskog naroda i instuticija u BiH.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI