MITING U KOMETNIKU NITKO NEĆE ZABORAVITI: Bilo je to okupljanje velikosrpski orijentiranih Srba

Foto: Screenshot/YT

Miting u Kometniku održan na današnji dan (14. siječnja 1991. godine), na komemoraciji, ispred spomenika žrtvama pobijenim 14. siječnja 1942. godine, otvoreno je promicao separatističku politiku te poticao narod na odcjepljenje i pobunu protiv hrvatskih vlasti na tom području.

Uz Jovana Raškovića, na tom skupu isticali su se i lideri SDS-a za općinu Podravska Slatina, Ilija Sašić i Milun Karadžić.

Miljenko Brekalo u svojoj knjizi Slatinska kronika Domovinskog rata navodi, kako su prilikom tog okupljanja “velikosrpski orijentirani Srbi skinuli hrvatske državne zastave s državnih institucija u Voćinu.”


Raškovićeva poruka

Brekalo je objasnio i kako su “područja u Republici Hrvatskoj gdje je prebivalo većinsko srpsko pučanstvo, obilazili razni politički emisari velikosrpske provenijencije, koji su radili na homogenizaciji i pripremanju srpskog pučanstva na oružanu pobunu.”“Govori se o tome da ovdje stvarate novi Knin, pa ako ga stvarate, stvarajte ga i neka vam bude čast i slava! Vi nemate razloga da se bojite. Neće Knin napasti nikakva policija, ni SS trupe koje se stvaraju u ovoj našoj Hrvatskoj. Neće ga napasti, jer ga ne mogu zadržati, a ako ga napadnu, doći će deset hiljada krajiških Srba, koji će oslobodit svoju kninsku braću”, kazao je Jovan Rašković okupljenima u Kometniku, selu koje se nalazi jugoistočno od Voćina, podno sjeverne strane središnjeg Papučkog gorja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI